Ebû Saîd el-Berdaî'nin fıkıhçılığı
Fikhism of Ebû Saîd el-Berdaî
  1. Tez No: 825706
  2. Yazar: İLHAN DOKUMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİRSİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Fürû-ı Fıkıh, Hanefî, Hilâf, Ebû Saîd el-Berdaî, Fiqh, Furû Fiqh, Hanafi, Comparative Jurisprudence, Abu Saîd al- Bardaî
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu araştırmada Bağdat Hanefî fakihlerinin son halkası sayılan ve Hanefî fıkhı kurucu fakihlerinin fıkhî mirasını onlardan sonra sürdüren üçüncü nesil fakihlerden Ebû Saîd el-Berdaî'nin fıkhın alt dalı olan hilâf ilmi üzerine telif ettiği Mesâilü'l Hilâf adlı eseri üzerinden fıkıhçılığı, konu edilmiştir. Hanefî fıkıh literatürü incelendiğinde sözü edilen yazarın hayatının yalnızca bir ansiklopedi maddesinde yer aldığı görülmüştür. Ebû Saîd el-Berdaî'nin hayatının yanı sıra fıkıhçılığının da ortaya konulması gerekmektedir. Bu bağlamda araştırmada Ebû Saîd el-Berdaî'nin Mesâilü'l Hilâf adlı eseri üzerinden fıkıh usûl ve fürûu hakkındaki görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada literatür taramasına ek olarak el yazma eserin bilgisayar ortamına aktarılmasıyla beraber belirlenen hususların karşılaştırılmasının ve değerlendirilmesinin ortaya konulmasında tümevarım yöntemi ve içerik analizi yöntemine yer verilmiştir. Ebû Saîd el-Berdaî'nin fıkıhçılığı bağlamında umum lafzın delaleti hakkında tavakkuf görüşünü benimsediği nakledilmesine karşın, Hanefî mezhep anlayışına uygun olarak umum lafzın delaletinin katîlik arz ettiği, Kur'an'ın mana ve lafız olarak değerlendirmesinde mananın önemli olduğu, umumî fıkhî küllî kaidelerin oluşumuna öncülük eden fakihlerden olduğu ve yalnızca dört husus dışında diğer tüm meselelerde Hanefî fıkhı kurucusu Ebû Hanîfe'nin görüşlerine katılarak onun gerekçelerinin neler olabileceği hakkında bilgiler verdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the subject of jurisprudence is Abu Saîd al-Berdai, one of the third generation jurists who is considered to be the last link of the Baghdad Hanafi jurists and who continued the fiqh legacy of the founding jurists of Hanafi fiqh after them, through his work called Mesâilü'l Hilâf, which he wrote on the science of khilaf, which is a sub-branch of fiqh. When the Hanafi fiqh literature is examined, it is seen that the life of the mentioned author is included in only one encyclopedia article. In addition to the life of Abu Said al-Berdai, his fiqhism should also be revealed. In this context, it is aimed to determine the opinions of Ebû Said el-Berdaî about fiqh usûl and furûu through his work called Mesailü'l Hilâf. In addition to the literature review in the research, induction method and content analysis method are included in the comparison and evaluation of the determined issues together with the transfer of the manuscript to the computer environment. Although it is reported that Abu Saîd al-Berdaî adopted the tavakkuf view about the signification of the general word in the context of his jurisprudence, in accordance with the Hanafi sectarian understanding, the signification of the general wording is decisive, the meaning is important in the evaluation of the Qur'an as meaning and wording, and the formation of general jurists It was concluded that he was one of the leading jurists and that he gave information about what his reasons might be by agreeing with the views of Abu Hanifah, the founder of Hanafi fiqh, on all other issues except for only four issues.