Blame attribution and information processing
Suç atıfları ve bilgi işleme
  1. Tez No: 188997
  2. Yazar: DENİZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN HORTAÇSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Sorumluluk, Atıf, Karar Verme, Bilgevi, Blame, Responsibility, Attribution, Decision Making, Informationv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma kişilerarası ilişkilerde suç atıfları sürecini araştırmıştır. İki araştırmayapılmıştır. İlk çalışma kural ihlali yapmanın önem deceresinin, karar vericilerin ve birolaydaki baş aktörün cinsiyetinin, kişi ve ilişki kategorileri altında yazılmış olan olasınedenler üzerindeki etkilerinin araştırılmasını amaçlamaktadır. Bu çalışmaya psikolojidersi alan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri katılmıştır. Katılımcılar, ?hafif kural ihlali?koşulunda ?ciddi kural ihlali koşuluna? kıyasla kişi kategorileri altında daha fazla veilişki kategorileri altında daha az neden yazmışlardır. İkinci çalışma bilgi işlemeyaklaşımına dayanmaktadır. İkinci çalışma ihlali yapmanın önem deceresinin, kararvericilerin, farklı karar verme stratejisinin (dahil etme/ çıkarma) ve bir olaydaki başaktörün cinsiyetinin, kişi ve ilişki kategorileri altında yazılmış olan olası nedenler olarakyazılmış bilgilerinin ilintili olup olmama değerlendirmesine etkilerinin araştırılmasınıamaçlamaktadır. Farklı kategoriler altında seçilen bilgilerin oranıyla sorumluluk ve suçatıfları arasındaki ilişki de araştırılmıştır. Bu çalışmaya psikoloji dersi alan BoğaziçiÜniversitesi öğrencileri katılmıştır. Sonuçlar ?çıkarma? koşulunda ?dahil etme?koşuluna oranla daha fazla bilginin seçildiğini göstermiştir. Ek olarak, ?dahil etme?koşulunda ?çıkarma? koşuluna oranla kategoriler arasındaki farklar daha belirgindir.Hipotezlere uygun olarak, kadın baş aktörler için daha fazla olumsuz bilgi seçilmiştir.Sonuç olarak, bulgular kural ihlalinin ciddiyetinin derecesi arttıkça atıf hatalarınınazaldığını göstermiştir. Ayrıca, kural ihlali ciddiyeti, karar verme stratejisi ve kullanılanbilginin miktarı ve türü sorumluluk ve suç atıfları sürecini etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The research examined the process of blame attribution within interpersonalrelationships. Two studies were conducted. First study aimed to investigate the effect ofseverity of norm violation and judge and protagonist gender on the number of causesgenerated under person and relationship categories. Boğaziçi students taking psychologycourses participated in the study. The participants generated more causes under personand fewer causes under relationship categories in the mild compared to the severecondition. An information processing approach to blame attribution was adopted in thesecond study which examined the effects of severity of norm violation, decision makingrule (inclusion and exclusion) and judge and protagonist gender on the judged relevanceof the information under different categories as possible causes of the event. Therelationship between the proportion of information chosen under different categories,attribution of responsibility and blame was also examined. Boğaziçi students takingpsychology courses in Boğaziçi University participated in the study. The resultsindicated that the size of information set was larger in the exclusion than inclusioncondition. Additionally, differences between categories were more prevalent in theinclusion than exclusion conditions. Consistent with the predictions, greater number ofnegative information selected for female protagonist. Overall, the results indicated thatthe fundamental attributions error declined with increased severity of norm violation.Moreover, severity of norm violation, decision making rule, type and amount ofinformation affected the process of responsibility and blame attribution.