Citizenship and identity in Turkey: The case of the post-1980 Turkish-muslim immigrants from Macedonia
Türkiye'de vatandaşlık ve kimlik: 1980 sonrası Makedonya'dan gelen Türk-müslüman göçmenler örneği
- Tez No: 189107
- Danışmanlar: PROF.DR. YEŞİM ARAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: vatandaşlık, kimlik, göç, Türklük, Müslümanlık, anlatıvi, citizenship, identity, immigration, Turkishness, Muslimness, narrativeiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
TÜRK YE'DE VATANDAŞLIK VE K ML K:1980 SONRASI MAKEDONYA'DAN GELEN TÜRK-MÜSLÜMAN GÖÇMENLER ÖRNEĞSude Bahar BeltanKISA ÖZETBu çalışma 1980 sonrası Makedonya'dan gelen Türk-Müslüman göçmenlerinanlatılarının ve deneyimlerinin analizi üzerinden Türkiye'deki vatandaşlık ve kimlikilişkisinin izini sürmektedir. Bu tez göçmenlerin kimliklerini tanımlama, Türkiye'yegöçlerini açıklama, vatandaşlığa hak iddia etme ve yerellerle olan etkileşimlerinianlatma şekillerini araştırmaktadır.Araştırma ortaya çıkarmaktadır ki Makedonya'dan gelen Türk-Müslümangöçmenler Türkiye'ye göç etmelerinin ve vatandaşlığa hak iddia etmelerinin esasıolarak Türk ve Müslüman olmalarını ve Türkiye'nin orijinal `anavatan'ları olmasınıgöstermektedirler. Fakat, tüm sivik vatandaşlık iddialarının üzerinde ve ötesinde, Türkve Müslüman olmak Türkiye'deki vatandaşlığın temel parametrelerini oluşturuyorolmasına rağmen, paradoksal bir biçimde bu iki parametre bu göçmenlerin Türkiye'demarjinalleşmesinin zeminini belirlemektedir. Göçmenlere `yabancı' olarak muameleedilmektedir çünkü yereller için onlar `dönme'dirler ve hatta `gavur'durlar ve Türkdeğil `Arnavut'turlar.Göçmenlerin, buna yanıt olarak ironik bir biçimde kendi etnik ve dini kimliklerini,`hakikilik' üzerinden, `saf' ve `karışmamış' olarak yeniden ifade ettikleri ve bu kimliğiyerellerin sahip olduğu `saf olmayan' ve `karışmış' bir etnik ve dini kimliğe karşıkonumlandırdıkları ve böylelikle göçmenlerin yerellere aynı özsel paradigmaiçerisinden karşılık verdikleri öne sürülmüştür. Bundan başka, göçmenler kendilerinivyerellerden ayırt etmek için `Avrupa' deneyimlerini ve `Avrupalı' kimliklerinivurgulamaktadırlar. Bu nedenle, göçmenlerin öz-anlatılarında yerellerle aynılık veyerellerden farklılık olarak tanımlayabileceğimiz ikili ve paradoksal bir kimlik ifade veinşa sürecinin eşzamanlı olarak işlediği öne sürülmektedir.`Hakiki' Türklük ve Müslümanlık tanımlamaları üzerine göçmenler ve yerellerarasındaki çekişmeleri ortaya çıkararak bu tez `hakikilik' üzerine inşa ve ifade edilenTürklük ve Müslümanlığın göçmenlerin anlatılarında ve yerellerin tepkilerinde yeralan`makbul vatandaş'ın tanımında ve tahayyülündeki ana referans noktaları olduğu ilerisürülmektedir.
Özet (Çeviri)
CITIZENSHIP AND IDENTITIY IN TURKEY:THE CASE OF THE POST-1980 TURKISH-MUSLIM IMMIGRANTS FROM MACEDONIASude Bahar BeltanABSTRACTThis study traces the relationship between citizenship and identity in Turkeythrough analyzing the narratives and experiences of the post-1980 Turkish-Muslimimmigrants from Macedonia. It inquires the ways in which the immigrants define theiridentity, rationalize their migration to Turkey, make their claims to citizenship, andnarrate their interactions with the locals.The research reveals that the Turkish-Muslim immigrants from Macedonia havemigrated to Turkey and have made a claim to citizenship on the grounds that they areTurks and Muslims, and that Turkey is their original `homeland?. Yet, even thoughbeing Turkish and Muslim end up constituting the basic parameters of citizenship inTurkey above and beyond the claims of `civic citizenship?, paradoxically these twoparameters define the very grounds on which these immigrants are marginalized inTurkey. They are treated as `foreigners? because for the local population, they are`converts to Islam?, even `infidels? (`gavurs?) and are not Turks but `Albanians?.In response to this, it is argued that the immigrants ironically respond within thesame essentialist paradigm by `re-articulating? their ethnic and religious identity along`genuineness? as `pure? and `unmixed? and positing it in contrast to an `impure? and`mixed? identity that the locals hold both in ethnic and religious terms. Moreover, theimmigrants emphasize their `European? experience and identity in order to differentiatethemselves from the locals. Therefore it is argued that in the self-narratives of theiiiimmigrants, there is a double and paradoxical process of articulation and construction ofidentity through sameness with and difference from the locals simultaneously.Revealing the contestations over the definitions of `genuine? Turkishness andMuslimness between the immigrants and the locals; this thesis argues that Turkishnessand Muslimness that are constructed and articulated on `genuineness? are the mainpoints of reference in the definition and the imaginary of the `proper citizen? within thenarratives of the immigrants as well as in the reactions of the locals in Turkey.