Aile şirketleri: Adana ve çevresinde faaliyet gösteren aile şirketlerinde nepotizm uygulamasının tespitine yönelik bir araştırma
Family companies: A Survey emphasizing on finding nepotism application in the family companies which are active around Adana
- Tez No: 189229
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsalla ma, Yeniden Yapılanma, Aile Anayasası ve Aile Meclisi, Family Companies, Nepotism, Institutioning, Recovery, FamilyConstitution and Family Council
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
iÖZETA LE RKETLER : ADANA VE ÇEVRES NDE FAAL YETGÖSTEREN A LE RKETLER NDE NEPOT ZM UYGULAMASININTESP T NE YÖNEL K B R ARA TIRMASalih Cem Y LERO LUYüksek Lisans Tezi, letme Anabilim DalıDanı man: Doç. Dr. Azmi YALÇINubat 2006, 112 sayfaFirmalarda anket yöntemi kullanılarak 98 aile irketleri yöneticisineuygulanan bu çalı ma, aile irketlerinde nepotizmi ara tırmakta ve budo rultuda aile irketlerin izleyebilece i politikaların ve stratejileriningeli tirilmesine katkıda bulunmaktır.Bu çalı manın sonuçları genel olarak aile irketlerinde personeltemininde, performans de erleme sürecinde, ücret politikalarında ve çalı mako ullarında nepotizmin olmadı ını göstermektedir. Çalı ma iki kısım ve bebölümden olu maktadır. Çalı manın ilk kısmında aile irketleri ile ilgili kapsamlıbir literatür ara tırılması yer almaktadır. Çalı manın ikinci kısmında Adana ilindefaaliyet gösteren aile irketlerine aile irketleri hakkında bilgiler ve nepotizmdurum analizine ili kin bilgiler yer almaktadır. Ara tırma sonucunda elde edilenbulgulara dayanılarak test edilen hipotezlerin sonuçları, literatür göz önünealınarak de erlendirilmekte, daha sonra bu çalı manın literatüre katkısı, kısıtlarıortaya konarak sonraki ara tırmalara yönelik önerilerde bulunulmaktadır.Aile irketleri, Nepotizm (Akraba Kayırmacılı ı),
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTFAMILY COMPANIES: A SURVEY EMPHASIZING ONFINDING NEPOTISM APPLICATION IN THE FAMILY COMPANIES WHICHARE ACTIVE AROUND ADANASalih Cem Y LERO LUDepartman of Business AdministrationSupervisor: Doç. Dr. Azmi YALÇINFebruary 2006, 112 pagesUsing the method of inquiry, this survey performed on 98 family companymanagers, investigates nepotism and contributes to enhance the politics andstrategies which family companies can follow.The results of this survey generally shows that no nepotism exists infinding labour, performance measurement, fee politics and working conditions infamily companies. The survey consists of two simple parts. The first part whichincludes family companies is constituted by making a general literature study.The second part of the survey is constitued by making inquiry study on familycompanies which are in Adana asking about family companies and nepotism'sdomain analysis. In the end of the survey, taking into consideration the findingsand hypothesises, literature is analised, then proposals are made after showingthe contributions and damages of this survey.