Eğitim fakültelerinde başlangıç gitar eğitiminde kullanılan metotların incelenmesi
Examining the methods use in guitar pre-training in education faculties
- Tez No: 189262
- Danışmanlar: PROF. SEÇKİN GÖKBUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Başlangıç Gitar Eğitimi Metotları, Gitar Eğitimi, TeknikDavranışlar, Methods of Guitar Training for Beginners, Guitar Training, Technical Behaviors
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma, eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümlerine bağlı müzikeğitimi ana bilim dallarında klasik gitar eğitiminde kullanılan metotlar ve bu metotlariçerisindeki temel ve teknik davranışlar tespit edilerek, karşılaştırmalı olarak incelenipöğrencilerin ve eğitimcilerin faydalanabilecekleri bir çalışma oluşturmak amacıylayapılmıştır.Çalışma gurubunu, Bekir Küçükay'ın ?Klasik Gitar çin Başlangıç Metodu?,John Mills'in ?Temel Gitar Metodu?, Kemal Belevi'nin ?Gitar Metodu?, MuratCemil'in ?Klasik Gitar Metodu?, Murat şbilen'in ?Klasik Gitar Metodu?, ZiyaAydıntan'ın ?Gitar Metodu I-II?, Rodrıguez Arenas ? LA Escuela De La GuitarraLibro I?, Ferdinando Carulli ?Metoto Completo? ,Charles Duncan ?A ModernApproach to Composite Classical Guitar?, Scott Tennant ?Pumping Nylon? ve AhmetKanneci'nin ?Klasik Gitar Metodu?oluşturmaktadır.Çalışmanın amacına uygun olarak çizelgeler hazırlanmış, elde edilen bulgularınistatiksel analizi yapılarak ?yüzde ve frekans? hesaplamaları yorumlanmıştır.Bu çalışmada elde edilen en önemli sonuç; incelenen başlangıç gitar eğitimimetotları içerisinde gösterilen teknik davranışların farklılıklar göstermesidir. Bu sonucadayanarak eğitimci, tek bir metoda bağlı kalmamalı, gerekli teknik davranışlarınöğretilmesi için birden fazla metot kullanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study has been done with the purpose of establishing the methods and basicand technical behaviors within these methods, which are used in Education Faculty inthe Department of Teaching Fine Arts, Music Teaching Sub-Department and examiningthem comparatively in order that students and educators should benefit from them.The scope of the study is composed of Bekir Küçükay ?Beginning Method forClassical Guitar?, John Mills ?Basic Guitar Method?, Kemal Belevi ?Guitar Method?,Murat Cemil ?Classical Guitar Method?, Murat şbilen ?Classical Guitar Method?,Ziya Aydıntan ?Guitar Method I-II?, Rodriguez Arenas ? LA Escuela De La GuitarraLibro I?, Ferdinando Carulli ?Metodo Completo? ,Charles Duncan ?A ModernApproach to Composite Classical Guitar?, Scott Tennant ?Pumping Nylon? ve AhmetKanneci ?Classical Guitar Method?.In harmony with the purpose of the study tables have been prepared and?percentage and frequency? accounts have been made by analyzing the data obtainedstatistically.The most important result of this study is that the technical behaviors varyamong the beginning methods of classical guitar. Based on this result, the trainer shouldnot be dependent on a single method in guitar training but use more than one method inorder to teach technical behaviors.