İş tatmininin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisine ilişkin ilaç üretim ve dağıtım firmalarında yapılan bir araştırma
A Research on job satisfaction and its effect on organizational commitment in medical production and distribition companies
  1. Tez No: 189327
  2. Yazar: HATİCE NECLA ÇELİK KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞERİF ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, ş Tatmini, Commitment, Organizational Commitment, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmanın amacı; çalışanların iş tatminleri ve örgütsel bağlılıkları arasındakiilişkinin incelenmesidir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde iş tatmini kavramı ve iş tatmini ilemotivasyon,performans,verimlilik ve etkinlik arasındaki ilişki incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde örgütsel bağlılık kavramına yer verilerek,örgütselbağlılığı etkileyen kişisel ve örgütsel faktörler ele alınmıştır.Üçüncü bölüm iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasındaki etkileşime ayrılmıştır. ştatmini ve örgütsel bağlılık sonuçları da bu bölümde incelenmiştir.Araştırma teorik bir çerçeve ile sunulduktan sonra dördüncü bölümde konuyudesteklemek amacıyla ampirik bir araştırma yapılmıştır. Ampirik araştırma ilaç sektöründeyer alan firmalar arasında iki şirkette ve toplam 214 çalışanı kapsamaktadır.Bu kapsamda detaylı bir literatür araştırmasına dayanarak bir iş tatmini soru formuhazırlanmış ve çalışanların örgütsel bağlılıklarını belirlemek için M. Sungurlu'nun Türkçe'yeçevirdiği, Buchanan tarafından hazırlanmış olan ?Örgütsel Bağlılık Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler ?SPSS for Windows 13,0? programından yararlanılarakdeğerlendirilmiş, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki bu bulgularla açıklanarakçalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine the relations between employess jobsatisfaction and organizational commitment. This research contains four parts.First part examine the term of job satisfaction and relations of job satisfaction aboutmotivation , performance, productivity and effectiveness. Second part of the research examinethe term of organizational commitment and added the ındıvıdual and organizational factorswhich effect organizational commitment. Third part of the research examine the connection ofjob satisfaction and organizational commitment. Results of job satisfaction and organizationalcommitment are examined in this part of the research.After explained this research with teoric, an ampirical research was made forsupported the subject. Ampirical research contained two firms in medical sector and 214employees. A question form about job satisfaction was prepared by depending an a detailedliterature research and added measuring employees organizational commitment;?Organizational Commitment Scale? prepared by Buchanan and translated was M.Sungurlu is used.In the assessment of data that were obtimined from this research; frequencydistribution, percentage, mean, standard deviation, correlation, T-test, one way varianceanalysis and Tukey-test from statistical methods and ?SPSS for MS Windows 13.0? packageprogramme were used.