A. P. Platonov'un eserlerinde insan
Man in the works of Andrei Platonov
- Tez No: 189335
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KARASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Platonov, Çevengur, Çukur, insan, dil, anlatım, karakter, üslup.i, Platonov, Chevengur, The Foundation Pit, man, language, narration, character, style.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez çalışmasında amaç; XX.yy. Rus edebiyatının en önemli temsilcilerinden biriolan A.Platonov'u, Çevengur ve Çukur eserlerini temel alarak tanıtmaktır. Bu eserler devrimdönemi Rusya'sını bütün acı gerçekleriyle anlatmaktadır. A.Platonov; insan, insanın bireyselve toplumsal olarak varoluş sorunları üzerine felsefû görüşleri ile bilim adamlarının özelolarak dikkatini çekmektedir. Yazar ele aldığı konuları farklı bir dil ve üslup kullanımı ilesunar. Bundan dolayı tez çalışmasında yazarın genel olarak insan sorunu üzerine düşüncelerionun edebû ve dil özellikleri ile bir arada ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to introduce Andrei Platonov, one of the most significantrepresentatives of the 20th century Russian Literature, and his two outstanding worksChevengur and The Foundation Pit. These works realistically describe the painful experiencesof Russia during the period of Bolshevik Revolution. The philosophical ideas of AndreiPlatonov about man and the problems relating his individual and social existence haveattracted the special attention of scientists. The writer presents his subject matters with adifferent style and use of language. Therefore in this study the writer?s general approach tohuman problem, and plus his literary and linguistic characteristics are analysed together.