Agah Divanı ve incelenmesi
Agah's Divan and an investigation of it
- Tez No: 189334
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL AYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Agah, Divan, Amid, Sebk-i Hindi, Hikemi Tarz, Nazire, Agah, Divan, Amid, Sebk-i Hindi, Philosophical Style, Nazire
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 632
Özet
Bu çalışma, on yedinci yüzyılın ikinci çeyreği ve on sekizinci yüzyılın başlarındayaşayan Âgâh'ın Türkçe Dûvânı'nın karşılaştırmalı metni ve bu metnin incelenmesindenoluşmaktadır.Âgâh, H. 1040/M. 1630-1631'de Semerkand'da doğmuştur. Asıl adı MehmedBulak'tır. Hacı Hafız olarak da bilinen Âgâh, pek çok şehri dolaştıktan sonra Âmid(Diyarbakır)'e gelmiş (H. 1080/M. 1669) ve ömrünün sonuna kadar da burada kalmıştır.H. 1141/ M. 1728'de Âmid'de vefat eden şâir, zamanında burada bulunan zengin biredebiyat topluluğunun da başında bulunmuş ve bir çok öğrenci yetiştirmiştir.Âgâh, kudretli bir şâirdir. Şiirlerinde Sebk-i Hindû ve hikemû tarzın etkilerigörülen şâirin; Nâbû, Nâilû, Cevrû, Fehûm-i Kadûm ve Vâlû gibi şâirlerin şiirlerini detanzûr ettiği görülmektedir.Bu çalışma ile özellikle Âmid çevresinde büyük şöhret bulan Hacı Hafız MehmedBulak Âgâh'ı tanıtmak ve Türkçe Dûvânı'nı gün ışığına çıkarmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is composed of a comparative text of Turkish Dûvân of Âgâh, wholived in the last quarter of the seventeenth century and the beginning of theeighteenth century and the investigation of this text.Âgâh was born in H. 1040/A.D. 1630-1631 in Semerkand. His real name isMehmed Bulak. Âgâh, who was also known as Hacı Hafız, came to Âmid(Diyarbakır) (H. 1080/A.D. 1669) after visiting many cities, and lived there till the endof his life. Before his death, in H. 1141/ A.D. 1728 in Âmid he also led a rich literarycommunity and lectured many students.Âgâh, is a powerful poet. Besides the effects of Sebk-i Hindû and philosophicalstyle in his poems, he replicated the poems of poets such as Nâbû, Nâilû, Cevrû,Fehûm-iKadûmand Vâlû.This study aimed at introducing Hacı Hafız Mehmetd Bulak Âgâh, who hadbeen very famous especially around Âmid, and bringing Turkish Divan into light.