A Numerical study on pile deflection-soil reaction (p-y) curves
Kazık yer değiştirmesi-toprak itkisi (p-y) eğrileri üzerine sayısal bir çalışma
- Tez No: 82909
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: p-y Eğrileri, yatay yüklü kazıklar, Gleser sonlu değişkenler algoritması, ankrajlı iksa duvarları, Visual Basic, p-y Curves, laterally loaded piles, Gleser's finite difference algorithm, tieback walls, Visual Basic
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
VI ÖZET Yatay yüklü kazıklar, en fazla deniz ve liman yapılarının, köprü ayaklarının, su önleme yapılarının ve yüksek işaret tabelalarının temellerinde karşımıza çıkmaktadır. Yatay yüklü kazıkların dizaynı dördüncü dereceden diferansiyel denklem çözümünü gerektirmektedir. Çözüm yapılırken, toprak davranışı tekil, doğrusal olmayan yük transfer eğrileri 'toprak itkisi-kazık deformasyonu (p-y) eğrileri“ ile gösterilirken, kazık elastik zemine oturan kolon-kiriş çifti gibi kabul edilir. Yatay yüklü kazık problemini iteratif tekniği kullanarak çözen ”VB-Pile“ isimli bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. VB-Pile, Microsoft Windows ortamında kolay bir çalışma ortamı sunar. Sonuçlar kolay anlaşılır yazılı çıktılar halinde veya detaylı grafikler halinde elde edilebilir. Program, eski ve yeni p- y eğrilerini bir arada kullanmaktadır. Çeşitli parametrik çalışmalar yapılarak, yatay yük altındaki kazıkların davranışını etkileyen faktörler ortaya konulmuştur. Kazığın baş durumunun, yükleme durumunun ve grup davranışının etkileri incelenmiştir. Kazık başı yer değiştirmesinin ve maksimum eğilme momentinin artan yatay yükler altında değişimi VB-Pile kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca p-y eğrilerini kazılar için kullanan ”Kolon- kiriş metodu"da sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Laterally loaded piles are mostly encountered in the foundations of offshore structures, bridge abutments, waterfront facilities and overhead sign structures. The design procedure for laterally loaded piles is complex and involves the solution of fourth order differential equation. In the solution, while the behaviour of the soil is represented by uncoupled, nonlinear, load transfer curves called as“soil reaction-pile deflection (p-y) curves”, the pile is assumed as a beam-column on an elastic foundation. A computer program named“VB-Pile”has been developed in Visual Basic 5.0 to solve laterally loaded pile problem. VB-Pile provides single, user- friendly interface in Microsoft Windows environment by using an iterative method. It produces both simple text and detailed graphical outputs. The program uses recent p-y curves together with the old ones. Parametric studies have been presented to analyse the effects of individual parameters on the behaviour of piles under horizontal load. The effect of pile head condition, loading type and group behaviour has been examined. The change of top deflection and maximum bending moment with respect to increasing lateral loads has been analysed by using VB- Pile. In addition, original“Beam-column method”that uses p-y curves for the excavation condition is presented.