İşletmelerde örgüt kültürünün iş tatmini üzerindeki etkisi ve önemi Konya Şeker fabrikasında bir uygulama
The Effect and importance of organization culture on job satisfaction in corporations: An application at Konya Sugar factory
  1. Tez No: 189362
  2. Yazar: MUSTAFA KONUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIFAT İRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, örgütsel bağlılık, iş tatmini, Organizational culture, organizational commitment, job satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
1ÖZETŞLETMELERDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN Ş TATM N ÜZER NDEK ETK S VEÖNEMKONYA ŞEKER FABR KASINDA B R UYGULAMAHazırlayan: Mustafa KONUKSelçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler EnstitüsüTez Danışmanı: Yrd. Doç Dr. Rıfat RAZ2006, 143 SayfaBu araştırmanın amacı; çalışanların, örgüt kültürüne ilişkin uygulamaları nasılalgıladıklarının ve mevcut uygulamalardan tatmin olup olmadıklarının saptanması veörgüt kültürü ile iş tatmini arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır.Çalışma, işletmenin faaliyetlerinin başarısında örgüt kültürünün önemi, yeri, iştatminine etkilerinin yanı sıra iş tatmini sağlandığında bunun işletmeye yansımalarınıkonu olmaktadır. Araştırma, örgüt kültürünün iş tatmini ve işletme üzerine etkileriniincelemek amacıyla yapılmıştır.Bu amaçla;Şirketteki mevcut örgüt kültürüne ilişkin uygulamalar ile çalışanların iş tatminiarasında anlamlı bir ilişki var mıdır?Çalışanların iş tatmini düzeyleri ?yaş?, ?örgenim durumu?, ?meslek?değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir?Çalışanların iş tatmin düzeyleri ile örgütsel bağlılıkları arasında anlamlı ilişki varmıdır? sorularına cevap aranmıştır.Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.Çalışanların örgüt kültürüne ilişkin uygulamaları algılamaları ile tatmin düzeyleriarasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Bir anlamda, örgüt kültürü iş tatminine etkieden, iş tatminin ya da iş tatminsizliğinin oluşmasında rol oynayan önemli bir faktördür.Çalışanların iş tatmini ile örgütsel bağlılıkları arasında pozitif anlamlı ilişki vardır.Bu da çalışanların iş tatmini yükseldikçe, örgüte olan bağlılıklarının artacağını ortayakoymaktadır.2Araştırmada ortaya çıkan diğer bir sonuç ise; çalışanların yaptıkları iştenduydukları tatmin ya da tatminsizlik, çalışanın ?iş tecrübesi? (kıdem), ?yaş? ve ?eğitimseviyesi? değişkenlerine göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT AND IMPORTANCE OF ORGANISATION CULTURE ON JOBSATISFACTION IN CORPORATIONS: AN APPLICATION AT KONYA SUGARFACTORYABSTRACT Mustafa KONUKThe aim of this study is to explore how employees are perceiving practices aboutorganizational culture and to find whether they are satisfied by existing practices ornot, and further to reveal the relation between organizational culture and jobsatisfaction.The study is focused on the importance and role of organizational culture on thesuccess of organizational activities, it?s effects on job satisfaction, and further thereflections of such a job satisfaction on the organization. The principal objective ofthe study is to explore the effects of organizational culture on job satisfaction and onthe organization in general.Therefore, answers to the following questions are sought:Is there a meaningful relation between present practices related toorganizational culture and the job satisfaction of the employees?Are the job satisfaction levels of employees showing meaningful differences inrelation to the variables ?age?, ?education?, ?occupation??Are there meaningful relations between the job satisfaction levels and theirorganizational commitment?The following results have been found:A meaningful relation between employees? perceiving of practices related toorganizational culture and their level of job satisfaction has been found. In thisrelation, organizational culture has been found as an important factor with effects onthe formation of job satisfaction or dissatisfaction.A positive relation of employees? job satisfaction and their commitment to theorganization has been found. It has been further found that by increasing jobsatisfaction the commitment to the organization increases too.Another outcome of the study was that the employees? job satisfaction ordissatisfaction showed no difference in relation to ?job experience?, ?age? and?education? variables.