İlköğretim okulları 4. ve 5. sınıf fen bilgisi öğretim programlarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin öğretmen görüşleri (Konya ili örneklemi)
The Problems faced in the curriculum of science lesson the fourth and fifth classes of the primary schools and the solution suggestions according to the opinions of the teachers
- Tez No: 189386
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN BÜYÜKKARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Programı, Fen Bilgisi Öğretimi, Sınıf Öğretmeni, Fen Bilgisi.Hanife ÖZDEM R, Primary Teacher, Science Curriculum, Science Teaching, Science.Hanife ÖZDEM R
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETlköğretim Okulları 4. ve 5. Sınıf Fen Bilgisi Öğretim Programlarında KarşılaşılanSorunlar ve Çözüm Önerilerine lişkin Öğretmen GörüşleriBu araştırma ? lköğretim Okulları 4. ve 5. Sınıf Fen Bilgisi ÖğretimProgramlarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerilerine lişkin ÖğretmenGörüşleri?nin belirlenmesi ve Programın öğretmen görüşleri açısındandeğerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma 2005-2006 öğretim yılında Konya li Merkezinde tesadüfi yolla seçilen30 ilköğretim okullarında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Konya Merkezilköğretim okullarında görev yapan 172 öğretmen oluşturmuştur. Öğretmenleringörüşlerinin belirlenmesi için anket uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgularfrekans tabloları Şeklinde sunulmuş, değişik görüşlerdeki alt gruplar arasında Ki-Karetesti kullanılmıştır.Elde edilen bulgular sonucunda ilköğretim okulları 4. ve 5. sınıf Fen BilgisiÖğretim Programlarında öğretmenlerin bazı sorunlarla karşı karşıya olduklarıgörülmüş, programların içeriğe dönük görüşleri ve karşılaştıkları sorunlar yönelikgörüşlerinde cinsiyete göre farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Problems Faced In The Curriculum Of Science Lesson The Fourth and Fifth ClassesOf The Primary Schools And The Solution Suggestion According To The Opinions Of TheTeachersThis research was done to determine ?The Problems Faced In The Curriculum OfScience Lesson The Fourth and Fifth Classes Of The Primary Schools And The SolutionSuggestion According To The Opinions Of The Teachers?The research was carried out with 30 primary schools selected randomly fromcentral of Konya. The sample consisted of 172 teachers who work in these schools. Aquestionnaire was used to determine the views of the teachers. Datums gained from theresearch were presented in the form of frequency tables, and in determining whether thereis a relation ship between the sub-groups which have different views, khi-kare test wasused.As a result of the gained datums, it was seen that teachers who are in the curriculumof science lesson in the fourth and fifth classes of the elemantary schools faced with manyproblems and even these problems sometimes differ from the sexual aspect.