Eğitim fakültesi öğrencilerinin bilgisayar destekli öğretime ilişkin görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi
The Analyse the opinions of the students who are enrolled in education faculty about computer asisted instruction in terms of different variables
  1. Tez No: 189395
  2. Yazar: ALTAY SUBUTAY KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim (BDÖ), öğretmen adayları veBDÖ'e ilişkin yaklaşımlar.I, Computer assisted instruction (CAI), pre-service teachers and attitudestoward CAI.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bir ülkenin gelişebilmesi için yeterli sayı ve nitelikte yetişmiş insan gücünegereksinimi olduğunu ve bunu sağlamanın da o ülkenin eğitim sisteminin verimli biçimdeçalışması ile ilişkili olduğu belirtilmektedir. Bunun için bireyleri çağdaş dünyaşartlarında yaşıtlarıyla rekabet edebilecek düzeyde yetiştirmenin gerekliliği ortayaçıkmaktadır (Sarı, 2003). Teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişim, toplumları sadecesosyal ve ekonomik olarak yeniden yapılandırmamış, aynı zamanda eğitimin bir ürünüolarak nitelikli insanda aranan özelliklerin de yeni baştan tanımlanmasına neden olmuştur(Sünbül, 1998). Ancak ülkemizde Bilgisayar Destekli Öğretimin başarıya ulaşmasındaönemli role sahip öğretmenlerin BDÖ konusunda yeterince donatılmadığı için BDÖuygulamalarında istenilen sonuçlar her zaman alınamamaktadır..Bu araştırmanın amacı Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin bilgisayardestekli öğretime (BDÖ) ilişkin görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından analizedilmesidir. Araştırmanın evrenini Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi oluşturmaktadır.Bu evreni temsilen Küme örnekleme yöntemi ile adı geçen fakültedeki ana bilim dallarınıtemsil edebilecek sınıflardan 674 öğrenci seçilerek katılımcılara BDÖ'e yönelik 24maddelik bir anket yöneltilmiştir.Araştırmanın sonucunda araştırmaya katılan kız ve erkek öğrencilerin BilgisayarDestekli Öğretime ilişkin görüşleri arasında farklılık olmadığı, ancak öğrencilerin mezunoldukları lise, mezun oldukları lisede aldıkları bilgisayar dersi sayısı ve bilgisayar kullanımdüzeylerinin BDÖ'e ilişkin görüşlerini olumlu yönde etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
system to work efficiently. Thus, individuals should beskilled enough to compete with their generation in the conditions of the modern world(Sari, 2003). The rapid development in technology has restructured both the society andthe economy. It also resulted in the redefinition of the abilities expected from a well-qualified person (Sunbul, 1998). To provide these qualifications successfully, computerapplications should be adapted into education.The aim of this study is to analyse the opinions of the students who are enrolled ineducation faculty about computer assisted instruction in terms of different variables.Sample of this study included undergraduate students from the Education Faculty atSelcuk University. 764 selected from each each undergraduate program was formed. Thequestionnaires which were developed by the researcher and included 24 items wereadministered to the students participated in this study.Gender difference was not found among the participants on any of the survey items.The high school the participants graduated from, the number of computer classes they tookin the high school, and the level of their computer use were positively correlated with theirattitudes towards CAI.