Otistik çocuklara giyinme becerilerinin kazandırılmasında kullanılan öğretim yöntemleri hakkında öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
Evalation of teacher's thoughts about teaching methods to make gain dressing abilities to autistic children
  1. Tez No: 189415
  2. Yazar: ZEYNEP İLİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Autistic children, dressing abilities, the training centers of autisticchildren in Turkey, teaching methods and techniques
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bağımlı ve Bağımsız Otistik Çocuklar Eğitim Merkezlerin de eğitim görenotistik çocukların, giyinme becerilerini kazanmasında öğretmenlerin hangiyöntemleri kullandığı, bu yöntemleri neden tercih ettiği, her çocuğa aynı yöntemlemi beceri kazandırdıkları gibi soruların cevapları Otistik Çocuklar Eğitim Projesidahilinde açıkça belli değildir. Bu bağlamda Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bulunanOÇEM'ler de, otistik çocuklara eğitim veren öğretmenlerin giyim becerilerikazandırma da kullandıkları yöntemler hakkında ki görüşleri değerlendirilmiştir.Bu araştırmanın amacı 1) Otistik çocuklara eğitim veren öğretmenlerin giyinmebecerilerini kazandırmada kullandıkları yöntemlerin neler olduğunu ortayaçıkarmaktır, 2) Bu alanda ileri araştırma yapacaklara da ışık tutmaktır. Buaraştırmada Nitel Araştırma Yöntemlerinden Görüşme Yöntemi kullanılmıştır.Başka bir anlatımla veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen `YarıYapılandırılmış Görüşme Formu' kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemi ise,stanbul ve Ankara illerinde bulunan Otistik Çocuklar Eğitim Merkezlerin deotistik çocuklara eğitim veren 46 öğretmenden oluşmaktadır. Görüşmeler teypkaydediciler tarafından kaydedilerek her bir görüşmenin transcriptleri yapılmışve veriler Betimsel Analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularınagöre, öğretmenlerin otistik çocuklara giyinme becerisi kazandırmakta kullandığıyöntemleri çocuğun performansına, giyinme becerilerinin özelliklerine görekendilerinin belirlediği ortaya çıkmıştır. Giyinme becerilerini kazandırmada ençok zincirleme yöntemleri kullandıkları ve bu yöntemin hem otistik çocuklarındurumlarına hem de giyinme becerisi gibi zor becerilerin öğretimin de,basamaklarının kolaydan zora doğru sıralanmasından dolayı diğer becerilere göredaha uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to elucidate what kind of teaching methods andtechniques the teacher use to improve their dressing abilities. With this aim, theresearcher tried to answer these two important questions with this study. 1- What kindof approaches do the teachers use to teach dressing abilities to autistic children? 2. Whydo they use these methods? In this research, semi-structured interview method which isone of qualitative research methods was used to collect the data. The sample consists of46 teachers selected from the autistic children Training Centers at OÇEM in Istanbuland Ankara. The interviews were recorded and transcribed then the data were analyzedin accordance with `content analysis technique?. According to research findings, themethods used by the teachers revealed that according to their abilities, the teachersprefer to use chaining methods which more appropriate methods than other methods.