Globalizmin uluslararası ilişkilere etkileri
Consequences of globalization for international relations
- Tez No: 189462
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞABAN ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Globalleşme, Globalizm, Uluslararası lişkilerTeorisi, Uluslararası Sistem, Soğuk Savaş Sonrası, Globalization, Globalism, International Relations Theory, International System, Post-Cold War
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETSoğuk Savaş sonrası popülerleşen ve bu dönemle özdeşleştirilengloballeşme siyasal, kültürel, ekonomik, teknolojik, finansal, coğrafi, sosyalve askeri boyutlarıyla dünyayı etkilemiş ve birçok disiplinde de bu boyutlaraçısından tartışma başlatmıştır. Globalleşme Uluslararası lişkileri deetkilemiş, terminolojisini ve içeriğini genişletmiştir. Bu süreçte Uluslararasılişkiler teorilerinde yeni yaklaşımlar geliştirilmiş, eski bazı yaklaşımlardaönemini yitirmiştir. Fakat bu dönemi karşılayan bir kavram üzerinde henüzuzlaşmaya varılamamış yine bu dönemi açıklayıcı kapsayıcılıkta birparadigma oluşturulamamıştır. Bunlara rağmen, Globalleşme hem budönemi kapsayan bir kavram (uluslararası sistem olarak) hem de bu dönemiaçıklayacak bir Uluslararası lişkiler paradigması olarak görülebilir.Bu çalışmada, globalleşme kavramı yukarda bahsedilen boyutlarıylaele alınmış ve Uluslararası lişkiler disiplinine etki ve katkıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBeginning after the cold war, globalization has become popular andthe period after cold war has been marked by it. Globalization has influencedthe world in many dimensions such as politics, culture, economy, technology,finance, geography, social life, and security. Furthermore, globalization hasemerged discussions in many disciplines in terms of dimensions mentionedabove. It has also affected the theories of IR and broadened its terminologyand scope. During this process, new approaches have been developed and theold ones have lost their importance. However, a consensus has not beenreached regarding a new concept referring to these new developments. A newand comprehensive paradigm has also not been developed yet. Despite theseproblems, globalization can be considered as a concept referring to this newera and as a paradigm explaining it.In this study, the concept of globalization, its effects and itscontributions to the IR discipline were discussed.