Yeni teknolojilerin çalışma yaşamı kalitesi üzerindeki etkileri
The Effects of new technologies on quality of working life
- Tez No: 189475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUL ZENGİNGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yeni Teknolojiler, Çalışma Yaşamı Kalitesi, ToplamKalite Yönetimi, Yalın Üretim, Yalın Organizasyon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Yüksek Lisans TeziYeni Teknolojilerin Çalışma Yaşamı Kalitesi Üzerindeki EtkileriFerhan Gökçe GÜVENLDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüÇalışma Ekonomisi ve Endüstri lişkileri Anabilim Dalınsan Kaynakları Programı1970'lerden itibaren bilim ve teknolojideki gelişmeler yeni bir çağıbaşlatmıştır. Bilgi çağı olarak adlandırılan bu çağın en belirgin özelliği yeniteknolojilerin her alanda yoğun olarak kullanılmasıdır. Sanayi toplumundanbilgi toplumuna geçişin temelinde yeni teknolojiler yatmaktadır.Gelişen teknolojilerin yarattığı yeni koşullara ayak uydurabilmek veküresel rekabet ortamında varolabilmek için işletmeler sahip oldukları insankaynaklarına yatırım yapmaktadır. şletmelerin başarıya ulaşabilmelerindekifaktörler çalışanların tatmini, motivasyonu, verimliliği, performansı, çalışmakoşulları, eğitimi ve ücretleridir. Çalışma yaşamı kalitesini oluşturan bütün buunsurlar, yeni teknoloji kullanımının yönetim sürecini, çalışma yaşamını,organizasyon ve üretimin yapısını değiştirmesi ile ön plana çıkmıştır.Bu çalışmada yeni teknolojiler ve yeni teknolojilerin gelişimi ile çalışmayaşamı kalitesi ve temel unsurları ele alınarak; aralarındaki ilişki, üretim veçalışma yaşamındaki değişimler ortaya konularak açıklanmaya çalışılmıştır. Birşirkette yapılan anket uygulaması ile teorik bölümde incelenen konularındesteklenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın temel varsayımı, çalışma yaşamı veüretim yapısını değiştiren yeni teknolojilerin, bazı temel kriterleri (ücret, işinmonotonlaşması vb.) iyileştirdiği sürece çalışma yaşamı kalitesini geliştirdiğidir.
Özet (Çeviri)
Master ThesisThe Effects of New Technologies on Quality of Working LifeFerhan Gökçe GÜVENLDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Labour Economics and Industrial RelationsAs from 1970s, developments in science and technology institutes a newperiod. The most evident property of this period, which is called as informationperiod, is the heavily usage of new technologies in every areas. NewTechnologies exits in basic part of the transition from industrial society toinformational society. Business companies make investments to their humanresources in order to keep in step with the new conditions that the developingtechnologies created and to exist longer in the global competition environment.Factors, that make enterprises successful, are saticfaction of emploees, theirmotivation, productivity, performance, working conditions, education, andsalaries. All those factors that constitute the quality of working life, came intoforce with the change in management process, working life, organization, andproduction body, by the usage of new technologies.In this thesis, new technologies and developments in new technologieswith the quality of working life and their basic compenents being studied; andcomparisions between each tried to be explained by exposing the changes inproduction and working life. Endorsement of subjects, examined in teoricalpart, was aimed by the application of a questionnaire in a company. The basicsupposition of this thesis is; the new technologies that change the working lifeand production structure, that improve the working life quality in case theycontinue to develop basic criterions; such as salary and monotony of jobs.Key World: 1) New Technologies, 2)Quality of Working Life, 3) TotalQuality Management 4) Lean Production 5)Lean Organization