Eğretileşme ve duygusal emek süreçleri: Alışveriş merkezlerinde çalışan kadınlar örneği
Process of precarization and emotional labor:The case of women working in shopping malls
- Tez No: 437324
- Danışmanlar: PROF. DR. A. GÜLAY TOKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: kadın emeği, hizmet sektörü, AVM, eğreti istihdam, güvencesizleşme, duygusal emek, estetik emek, women labour, service sector, retail sector, shopping mall, precarious work, precarization, emotional labour, aesthetics labour
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
“Eğretileşme Ve Duygusal Emek Süreçleri: Alışveriş Merkezlerinde Çalışan Kadınlar Örneği”konulu yüksek lisans tez çalışmasında alışveriş merkezlerinde satış görevlisi kadınların emek süreçleri incelenmiştir. Türkiye'de hızla artan AVM sayıları ve buna bağlı olarak perakende sektörünün hizmet sektöründeki artan payı bu sektörlerde istihdam edilenlerin araştırılmasını önemli kılmaktadır. Hem hizmet sektörünün hem de özel olarak perakende sektörünün, Türkiye'deki kadın istihdamının büyük bir oranını kapsaması bu sektörlerde çalışan kadın emeğinin özel olarak incelenmesini de gerekli kılmaktadır. Bu tez çalışması, AVM'lerdeki mağazalarda çalışan kadınların emek süreçlerini; eğreti istihdam, duygusal ve estetik emek teorik çerçevelerinde incelenmiştir. Çalışmanın konusu olan kadınların güvencesiz ve eğreti koşullarda çalışırken bir yandan da duygusal emek sarf etmelerinin yarattığı sonuçlar ele alınmıştır. Çalışmada nitel yöntem ve teknikler kullanılarak, Ankara'daki çeşitli AVM'lerdeki mağazalarda satış görevlisi ve mağaza yöneticisi pozisyonundaki 20 kadınla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde elde edilen veriler ışığında, AVM'lerde satış işi yapan kadınların; çalışma koşulları, işe bağlı yaşadıkları sağlık sorunları, çalışanlar arası ilişkileri, iş yerlerindeki denetim mekanizmaları, iş güvencesizliğini nasıl yaşadıkları, maruz kaldıkları hak ihlalleri ve eşitsizlikleri nasıl algıladıkları, bu eşitsizlik ve ihlallere karşı nasıl mücadele stratejileri geliştirdikleri, sendikal örgütlülük hakkındaki tutumları, duygusal emek davranışlarını nasıl sergiledikleri ve duygusal emek sonucu duygusal çaba ve duygusal çelişki, yabancılaşmayı nasıl yaşadıkları, müşterilerle kurdukları ilişki biçimleri, yaşadıkları saygınlık problemleri ve gelecekten beklentileri tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, labour processes of saleswomen at shopping malls in Ankara have been examined. Increasing number of shopping malls in Turkey and concomitant increase in share of retail sector in service sector makes it crucial to conduct research on labourer in these malls. Moreover, service sector and especially the retail sector needs a special attention in terms of women labor since it is the sector which comprises a substantial part of women employment. Labor processes of saleswomen in shopping malls have been examined in the theoretical framework of precarious employment, emotional labour and aesthetics labour, i.e., the effects of their emotional labour in precarious working conditions have been scrutinized. Qualitative research techniques have been employed as the research methodology where in-depth interviews with 20 women, who are working as a saleswoman or manager, have been conducted. In the light of information obtained from the interviews, following aspects are discussed in detail; working conditions, work-related health problems, relationships with workmates and colleagues, control mechanisms, how they experience precarization and injustice and how they develop strategies to fight against these situations, their opinions about unionisation, how they do emotional labour, how they experience emotional dissonance, emotional effort and work alienation, they establish relationship with customers, problems they experience with their reputation, their future expectations.