Measuring foreign exchange exposure on Turkish firms
Döviz kuru riskinin Türk firmaları üzerinde ölçülmesi
- Tez No: 189502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru Riski, Döviz Kuru Rejimleri, Kur RiskininYönetilmesi, Korunma, Hisse senedi, Foreign Exchange Exposure, Foreign Exchange Regimes, ManagingExposure, Hedging, Stock Return
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yüksek Lisans TeziDöviz Kuru Riskinin Türk Firmaları Üzerinde ÖlçülmesiA. Yasemin EMİRHANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüİngilizce İşletme Anabilim Dalıİngilizce İşletme ProgramıBir firmanın döviz kuru değişimlerinden ne kadar etkilendiği anlamına gelen dövizkuru riski uluslararası finansal yönetim alanında güncel bir konudur. Kurlardaki artanhareketlilik ve artan uluslararası ticaret nedeniyle, hiçbir uluslararası faaliyeti olmayanfirmalar bile yoğun olarak kur riskine maruz kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı bukavramla ilgili teorik ve ampirik çalışmaları incelemek ve Türk firmalarını ampirikolarak incelemektir.Bu amaçla, kur riski kavramı ve para sistemleri ile olan ilişkisi Türkiye'deuygulanan döviz kuru rejimleri ile birlikte çalışmanın ilk bölümünde incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, literatürde yer alan üç çeşit döviz kuru riski- Muhasebe,işlem ve ekonomik kur riski- açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, işlem ve ekonomikrisklerini yönetmek için kullanılan yöntemler analiz edilmiştir. Çalışmanın dördüncü veson bölümünde, Türk firmalarının kur riski üzerine ampirik bir çalışma yapılmıştır.Araştırma bölümünün ilk kısmında, hisse senedi getirisi, piyasa getirisi ve reel efektifdöviz kuru değişim verileri kullanılmıştır. Örneklemdeki 54 firmanın yüzde 17'sininhisse senedinin Eylül 1997-Eylül 2005 dönemleri arasında anlamlı negatif döviz kururiskine maruz kaldığı bulunmuştur. Endüstri düzeyinde ise hiçbir endüstride hissesenedi getirisinin döviz kuru ile ilişkisi anlamlı bulunmamıştır. Araştırmanın ikincibölümünde, bir firmanın döviz kuru riskinden ne derecede etkilendiği firmanınbüyüklüğü, ihracat oranı ve yabancı hisse senedi oranı ile açıklanmıştır. Budeğişkenlerden sadece ihracat oranı anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Master with ThesisMeasuring Foreign Exchange Exposure on Turkish FirmsA. Yasemin EMİRHANDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Business AdministrationForeign exchange exposure, which refers to the degree to which a company isaffected by exchange rate changes, is a central issue of international financialmanagement. Due to the increasing volatility in exchange rates and international trade,firms are extremely exposed to foreign exchange risk even if they have no foreignoperations. The aim of this study is to analyze theoretical and empirical studies aboutthis concept and investigate the position of Turkish firms empirically.To achieve this purpose, the concept of foreign exchange exposure and itsrelationship between monetary systems along with the foreign exchange rate regimesapplied in Turkey are investigated in the first section of the study. In the second sectionof the study, three types of exposures existing in the literature- translation, transactionand economic exposure- are explained. In the third section, the methods for managingtransaction and economic exposure are analyzed. In the fourth and last section of thestudy, empirical analysis on foreign exchange exposure of Turkish firms is made.In the first part of the empirical analysis, stock return, market return and realeffective exchange rate data are used in the study. It is found that 17 percent of thesample of 54 companies? stock returns experienced economically significant negativeexposure for the period September 1997 to September 2005. None of the industries havesignificant foreign exchange rate exposure. In the second part of the empirical analysis,the extent to which a firm is exposed to exchange rate fluctuations is explained by itssize, export ratio and foreign ownership ratio. From these variables, only export ratio issignificant.