AB balıkçılık politikaları ve Türkiye'deki balıkçı barınak ve limanlarının potansiyellerinin incelenmesi
European Union fishery policies and to fishery shelters and ports potential in Turkey
  1. Tez No: 189507
  2. Yazar: BARAN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI KİŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, İşletme, Fisheries Technology, Aquatic Products, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Balıkçılık Politikaları, Balıkçı Barınağı, European Union, Fishery Policies, Fishery Shelterii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAB Balıkçılık Politikaları ve Türkiye'deki Balıkçı Barınak ve LimanlarınınPotansiyellerinin İncelenmesiBaran GökçeDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüDenizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim DalıGünümüzde AB, hem ekonomik hem de siyasal anlamda dünyanın öndegelen etkin aktörlerinden biridir. AB bir çok alanda önemli adımlar atarak,?uluslararası birlik? olmaktan çıkmış ?uluslarüstü? bir birlik halini almıştır.AB uluslarüstü birlik olabilmek için de ülkeler arası ortak paydaların gelişimianlamında ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda birçok ortak payda yaratmış,böylece birliğin gelişimi için önemli anlaşmalar yapılmıştır.Türkiye balıkçılık sektörü hızla gelişmekle birlikte, AB'ye uyumsürecinde önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunların başında dabalıkçılığın çok önemli unsurlarından olan balıkçı barınakları gelmektedir.Türkiye'de balıkçı barınakları yeterince gelişememiştir. AB'ye üyeliksürecindeki Türkiye'nin balıkçılık sektöründe diğer AB ülkeleri ile rekabetedebilmesi için bir an önce gerekli adımları atması gerekmektedir.Bu çalışmanın ilk bölümünde, AB Ortak Balıkçılık Politikasıincelenmiştir.İkinci bölümde, Türkiye'deki balıkçılık sektörü ve balıkçılık sektörününmevcut durumu ortaya konulmuştur.Üçüncü bölümde ise, Avrupa Birliği'nin Ortak Balıkçılık Politikası,Türkiye'nin OBP 'ye uyum için genel olarak izlediği politikalar ve AB'ninTürkiye için hazırladığı İlerleme Raporlarında Balıkçılığın Durumuincelenmiştir.Dördüncü bölümde, Türkiye'deki Balıkçı Barınaklarının mevcutdurumu ortaya konularak, sonuç ve öneriler kısmında ise bu sorunlarınçözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Degree With ThesisEuropean Union Fishery Policies and To Fishery Shelter?s and Port?s PotentialIn TurkeyBaran GÖKÇEDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesSchool of Maritime Business and ManagementNowadays, the European Union comes as a front actor both politicallyand economically in the world. The European Union accomplished significantimprovements, becoming be a ?superinternational? union rather than an?international union?. The European Union created significant improvementsin a lot of fields, about developing common thing in both politically and sociallyreturns in Union, in that way significant are done.Turkey?s fishing sector is improving fast; on the contrary, it is facing bigproblems during the adapting process of the European Union. Fishery sheltersare important problems and come first. Turkey?s fishery shelters could notdeveloped enough. Turkey, is at the beginning process of the European Union it,must find necessesary steps and needs immediately to compete with theEuropean Union?s members in the fishing sector.The first part of this study, talks about the European Union Common theFisheries Policy.The second part, studies Turkey?s fishing industry and the situation ofthe fishing sector in Turkey.In the third part, about the Common Fishery Policy of the EuropeanUnion, Turkey?s policies on the harmonization with the European Union andthe European Union?s report about Turkey?s situation in fishing industry arestudied.In the fourth part, Turkey?s situation in fishery shelters situation isexamined and some solutions about these troubles, are recommended in theconclusion.