Küreselleşme sürecinde doğrudan yabancı yatırımlar ve Türkiye açısından değerlendirilmesi
Foreign direct investment in a globalizing world and its impact on Turkey
- Tez No: 189516
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LALE ALKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: küreselleşme, Doğrudan yabancı yatırımlar, Türkiye Ekonomisi, Eş Bütünleşme, Nedensellik Testi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKüreselleşme Sürecinde Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Türkiye AçısındanDeğerlendirilmesiSerap KUDUĞDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüGenel Iktisat Anabilim DalıBu çalışmada temel olarak, 1980'lerde dünyada başlayan küreselleşme süreciyle,doğrudan yabancı yatırımlarda yaşanan gelişmeler tarihsel ve teorik yaklaşımla analizedilmektedir. Küreselleşme Sürecinde Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Türkiye AçısındanDeğerlendirilmesi adlı bu tez üç ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde küreselleşme tanımı ve dünyadaki küreselleşme süreci farklıbakış açılarıyla değerlendirilmiştir. Doğrudan yabancı yatırımların tanımı, taraflarasağladığı faydalar ve nedenleri incelenmiştir. Ayrıca doğrudan yabancı yatırımlarıaçıklamaya yönelik kuramsal yaklaşımlar açıklanmıştır.İkinci bölümde ise Dünyada ve Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımlarıntarihsel gelişimi incelenmiştir. Tarihsel süreç 1980 öncesi ve sonrası olarak iki farklıdönemde ele alınmıştır.Son bölümde ise, literatürde daha önce yapılan ampirik çalışmalar ışığındaülkeye giren doğrudan yabancı yatırımlar ve gayri safi milli hasıla arasında ilişki olupolmadığı 1980 ve 2005 yılları arası Türkiye verileriyle araştırılmıştır. Uygulamadaki verikısıtı nedeniyle 1980 yılı ve sonrası verileriyle çalışılmıştır. Kullanılan yöntemlerGranger Nedensellik Testi, Engle-Granger İki Aşamalı Eş bütünleşme Testi veJohansen Eş Bütünleşme Modelidir. Engle-Granger Iki aşamalı modelleme yöntemi veJohansen Eş Bütünleşme testi değişkenler arasında uzun dönemde bir eş bütünleşmeilişkisinin var olduğunu tespit edilmiş ve Granger Nedensellik testi ile de bu ilişkinindoğrudan yabancı yatırımlardan gayri safi milli hasılaya doğru olduğu sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisForeign Direct Investment In A Globalizing World and Its Impact On TurkeySerap KUDUĞDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of EconomicsIn the first part the terms ?globalisation? and ?foreign directinvestments? has been identified and the globalisation process in the worldhas been evaluated according to different approaches. The reasons andbenefits of foreign direct investments have been researched. Furthermore,theoratical approaches aimed to explain foreign direct investments have beenstudied.In the second part historical development of foreign direct investmentsin Turkey and among the world has been stuied. This historical process hesbeen divided in to two eras as, ?before 1980? and ?after 1980?.In the last part, the relation between incoming foreign direct investmens andgross national produst has been questioned, in the light of previous ampiric studies inthe literature, exercising datas of Turkey between 1980 and 2005. The reason ofstudying the datas after 1980 is due to the lack of previous datas. The methods of thestudy are Granger Nedensellik Test, Engle-Granger Coentegration test and JohansenCoentegration Model. Engle-Granger Coentegration Test and Johansen CoentegrationModel has showed that there is a corellation between variables in the long term. AndGranger Causality Test has showed that there is a directional Granger Causation fromForeign Direct Investments to Gross Domestic Product.Key World: 1) Globalization, 2) Foreign Direct Investmens , 3) Turkish Economy,4) Coentegration, 5)Causality Tests