Otel işletmelerinde faaliyet alanları açısından dış kaynak kullanımı (Outsourcing) ve finansal performans üzerine etkileri
Outsourcing in terms of hotels business activities and its impacts on the financial performance
  1. Tez No: 189529
  2. Yazar: OSMAN NURİ ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İGE PIRNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, Finansal Performans, Otel İşletmeleri, Outsourcing, Financial Performance, Hotels
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZETDoktora TeziOtel İşletmelerinde Faaliyet Alanları Açısından Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing) ve FinansalPerformans Üzerine EtkileriOsman Nuri ÖZDOĞANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTurizm İşletmeciliği ProgramıKüreselleşmenin bir sonucu olarak artan rekabet koşulları işletmeleri daha bilinçli olmaya vekıt kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmaya zorlamaktadır. Rekabet koşullarınınkarşılanması için ise, çağdaş yönetim anlayışı çerçevesinde toplam kalite yönetimi, kıyaslama,örgütsel öğrenme, değişim mühendisliği gibi birçok yönetim yaklaşımından yararlanılmaktadır.Dış Kaynak Kullanımı (DKK) ise, bu çağdaş yönetim anlayışları ile birlikte işletmelerin sıklıklatercih ettikleri popüler bir stratejik yönetim yaklaşımıdır.Günümüzde artan rekabet şartlarının ağırlığı, yönetim ve finansal açılardan otelcilikendüstrisini olumsuz yönde etkilemektedir. Geçmişte büyük karlılıklarla çalışan otel işletmelerison yıllarda bu karlılıklara ulaşamamakta ve artan bu rekabeti karşılamak ve karlılıklarınıkorumak amacı ile maliyetlerine ve satış verimliliğine odaklanmaktadır. Bu kapsamda, otelişletmeleri sahipleri ve yöneticileri turizm endüstrisi içerisinde rekabeti karşılamak, kaynaklarıdaha verimli kullanmak, maliyetleri azaltmak, esneklik sağlamak ve olası riskleri azaltmak gibiyönetsel hedeflerine ulaşabilmek için DKK uygulamalarından yararlanmaktadır.Çalışmada, otel işletmelerindeki DKK uygulamalarının boyutları ve otel işletmelerindekifaaliyetler açısından finansal performansa olan etkileri incelenmiştir. Çalışma üç bölümdenoluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü literatür taramasıdır ve DKK ve DKK ile ilgili kavramlar,DKK'nın tarihsel gelişimi, avantaj ve dezavantajları, DKK türleri, süreci ve uygulama alanlarıincelenerek genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, otel işletmeleri ve otel işletmelerindekifaaliyet alanlarına ilişkin DKK uygulamalarına ve bu konuda günümüze kadar yapılmış olanakademik çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, otel işletmelerinde faaliyet alanlarıaçısından DKK'nın finansal performansa etkileri konusunda Muğla bölgesinde yapılanaraştırmanın sonuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctoral ThesisOutsourcing in Terms of Hotels Business Activities and Its Impacts on the FinancialPerformanceOsman Nuri ÖZDOĞANDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Tourism ManagementIncreasing competition due to globalization has forced the companies to be more consciousand to use scarce resources in a more productive way. In order to meet the conditions ofcompetition, many modern management approaches such as total quality management,benchmarking, organizational learning and reengineering are applied. Outsourcing is a popularstrategic management approach which is preferred by companies which apply these modernmanagement approaches.Today, increasing competition has negative managerial and financial impacts on hotelindustry. Lodging enterprises, whose profit margins used to be much higher in the past, haveharder time to reach these profit margins today. In order to compete within the severecompetition conditions and to protect their profitability, they have to focus on their costs andsales productivity. In this respect, hotel owners and managers benefit from outsourcingapplications to reach their managerial objectives such as gaining a comparative advantagewithin the severe competition, using hotel?s resources more productively, decreasing costs,gaining flexibility and minimizing the risks.In this study, dimensions of outsourcing applications in hotels and its impacts on theirfinancial performance have been examined. The study constitutes of three parts. First part ofthe study is a literature review and constitutes topics of; outsourcing and terms related withoutsourcing, historical development of outsourcing, its advantages and disadvantages, types,process and application areas of outsourcing and general knowledge on outsourcing. In thesecond part, outsourcing applications in the hotels and hotel business activities and academicstudies on this subject are covered. In the third part, the results of a survey -conducted inMuğla region- on outsourcing in terms of hotel business activities and its impacts on thefinancial performance are evaluated.