Yönetişim mekanizmalarının kurumsal açıklamalar ve finansal raporlama üzerindeki etkileri
The Effects of governance mechanisms on corporate disclosures and financial reporting
  1. Tez No: 189528
  2. Yazar: OZAN ALİ SUYOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetişim, yönetişim mekanizmaları, kurumsalaçıklamalar, finansal raporlama, Corporate governance, governance mechanisms, corporate disclosures, financial reporting
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZETGünümüzde halka açık şirketler geçmişe oranla çok daha karmaşık bir yapıyasahiptir. Bunun temel nedeni çok sayıda pay sahibinin olması ve bu pay sahiplerininaynı anda işletmeyi yönetmesinin olanaksız olmasıdır. Bununla birlikte, büyükişletmeler faaliyetleri sonucunda yalnızca pay sahiplerini değil bunun yanındapaydaşları olarak nitelendirilen, müşteriler, tedarikçiler, çalışanlar, kredi kurumları,devlet ve toplum gibi çok sayıda çıkar grubunu da etkileyebilmektedir. Bu çıkargruplarının da çeşitli şekillerde işletmeye yarar sağlayabilmeleri veya zararverebilmeleri söz konusudur. Tüm bunlar dikkate alındığında, işletmelerinin uzunvadede başarısının pay sahiplerinin ve diğer paydaşların çıkarlarının eşit şekildegözetilmesine bağlı olduğunu söylemek olasıdır.şletmedeki tepe yöneticiler, yapmış oldukları faaliyetleri ve planlarını, kurumsalaçıklamalar aracılığıyla pay sahiplerine ve diğer paydaşlara bildirmektedir. Dolayısıyla,açıklanan bu bilgilerin doğruluğu, bu grupların işletme ile ilgili alacakları kararlardabüyük önem taşımaktadır. Diğer yönden, bu bilgiler, işletmedeki tepe yönetiminişletmeyi yasalara ve diğer etik kurallara uygun olarak, tüm pay ve çıkar sahiplerininhak ve çıkarlarını eşit şekilde dikkate alarak yönetip yönetmediklerinin de bir kanıtıdır.Bazı durumlarda işletmedeki tepe yöneticilerin, kendi çıkarlarına ya da işletmedebüyük miktarda payı olan pay sahipleri gibi güçlü bir grubun çıkarlarına hizmet etmekamacıyla çeşitli yolsuzluk olaylarına karıştıkları görülmektedir. Yolsuzluk olaylarınakarışan yöneticiler, bunu gizlemek amacıyla, pay ve çıkar sahiplerine karşı buyöneticilerin hesap verebilirliğini sağlayan kurumsal açıklamaları, özellikle de finansalraporları çeşitli şekillerde tahrip edebilmektedir. Son yıllarda uluslararası işletmeçevrelerinde sıklıkla rastlanan bu tür olaylar, ulusal ekonomilere büyük zarar vermiş vekamunun yapılan kurumsal açıklamalara olan güvenini zedelemiştir. Bu doğrultuda,işletme yönetiminin başta pay sahipleri olmak üzere çeşitli çıkar gruplarına karşı hesapverebilirliğini, şeffaflığını, eşitliğini ve sorumluluğunu sağlamada etkili bir araç olan?kurumsal yönetişim? kavramı önem kazanmıştır. şletmede bulunan yönetim kurulu,denetim kurulu, tepe yönetim takımı gibi organlar ve işletme dışından işletmeyönetiminin yaptığı kurumsal finansal açıklamaları denetleyen dış denetçiler gibioluşumlar üzerinde kurulan çeşitli yönetişim mekanizmaları aracılığıyla, kurumsalaçıklama, özellikle kurumsal finansal raporlama sürecinin doğruluğunu güvence altınaalınmaya çalışılmaktadır.Bu çalışmada, konu ile ilgili yerli ve yabancı literatürde yapılan çalışmalarincelenerek, yönetim kurulu, denetim kurulu, tepe yönetim takımı ve dış denetçiler gibioluşumlardaki kurumsal yönetişim mekanizmalarının kurumsal açıklamalar vekurumsal açıklamaların önemli bir bölümünü oluşturan finansal raporlama üzerindekietkileri araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNowadays, publicly owned companies have more complex structures than past.The main reason for this, is that there are lots of shareholders and that there is nopossibility for these shareholders to manage the company together at the same time.However, these big companies can effect not only shareholders, but stakeholders thatincludes customers, suppliers, workers, creditors, government, community and lots ofstake groups like these. These groups can also help or destroy company in differentways. While we consider all of these, it is possible to say that companies long termsuccess depends on protecting shareholders? and other stakeholders? interests in equalway.Top management announces its? actions and plans to shareholders and otherstakeholders through corporate disclosures. So, truthfulness of these infarmations whichdisclosed are very important for these groups to make desicions about company. On theother hand, these informations proof that if top management manages company inaccordance with laws and other ethic rules, and if they manage company by consideringall shareholders? and stakeholders? rights and interests in equal way.Sometimes, we observe that top managers are involved in frauds to serve theirown interests or serve strong groups? interests like shareholders who have a big share incompany. Managers that involved in fraud can manipulate corporate disclosures,especially financial reports, that ensure these managers accountability to stakeholdersand shareholders in different ways. These fraud events that occured international areasin recent years, have damaged national economies and destroyed public confidenceabout corporate disclosures. So, corporate governance concept which is an effective waythat ensures managers accountability, transparency equality and responsibilityprimarily to shareholders and than stakeholders has developt. There are lots of effortsto guaranty corporate disclosure process?, especially financial reporting process?,accuracy thruogh governance mechanisms which are established on forms like board ofdirectors, audit committees, top management team inside the compamy and like outsidedirectors that audit financial reports outside the company.In this study, I examine corporate governance mechanisms? effects, which areestablished on forms like board of directors, audit committees, top management teamand outside directors on corporate disclosure process and financial reporting which isan important part of this process.