Liderliğin çalışanların motivasyonu üzerindeki etkisi
The Impact of leadership on employee motivation
  1. Tez No: 189533
  2. Yazar: YELDA TEZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNÇ DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership, Transactional Leadership, TransformationalLeadership, Motivation, Follower
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Küreselleşme, teknolojik gelişmeler, bilginin yaygınlaşması ve iletişimolanaklarının artması gibi faktörlerin etkisi ile daha esnek hale gelen çalışmahayatında ; örgütlerin başarısı sahip oldukları insan kaynağını etkin bir şekildeyönetip yönetmediğine bağlıdır. Örgütler çalışanlarını, amaçları doğrultusundayönlendirebildiği, teşvik edebildiği ve harekete geçirebildiği sürece, rekabetinemek faktörü üzerinde yaşandığı günümüz esnek çalışma hayatında başarılıolabilecektir.Günümüz örgütleri, değişen çevreye ayak uydurmak için gereklideneyim, yetenek ve uzmanlığa sahip ve ayrıca çalışanları ellerinden gelendendaha fazlasını yapmaları için motive etmek için gerekli olan duygusal beceri,duyarlılık ve uyum sağlamış davranış biçimine sahip liderlere hiç olmadıklarıkadar ihtiyaç duyarlar. Lider, çalışanların işlerini etkin ve verimli biçimdeyapmalarını sağlayacak iş ortamı yaratarak ve ölçülü bir ilişki kurarakçalışanlar üzerinde bir eşsiz etkiye sahip olur. Bu eşsiz etki sayesinde çalışanlarıörgüt amaçlarını başarmaları için kolaylıkla motive eder.Lider sadece teşvik ve özendirme araçlarını kullanarak değil, motivasyonyöntemlerini kullanarak da çalışanlarını motive eder. Bunun da ötesinde, lidersahip olduğu özellikler, uyguladığı davranış biçimi ve sahip olduğu güçkaynakları ile de çalışanlar üzerinde motive edici etkiye sahip olur. Bundandolayı çalışanların motive edilmesinde liderlik kilit bir role sahiptir.Bu çalışmanın amacı liderlik ve çalışan motivasyonu arasındaki ilişkininincelenmesidir. Liderliğin boyutları olarak lider özellikleri, davranış biçimi vegüç kaynakları ele alınmış ve bu boyutların çalışanların motivasyonuüzerindeki etkisi değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler : Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Dönüşümcü Liderlik,Motivasyon, zleyici
Özet (Çeviri)
In business life, becoming more elastic with the impact of factors such asglobalization, technological progresses, information widespread and increasingnumber of communication possibilities, the success of organizations isdependent on whether the human resources of organizations is managedeffectively or not. As long as the organizations direct, encourage and move theiremployee towards their goals, they will succeed in nowadays? elastic businesslife in which competition is determined upon labor factor.Today?s organizations, more than ever, are in need of leaders, who haveexperience, competence and expertise necessary to compete with the changingenvironment and also have emotional capabilities, sensitivity and well-suitedbehavior style necessary to motivate employees to do more than their utmost.Leader has an unique impact on the employees as creating work environmentand establish moderate relationship in which the employees perform their jobsin an effective and productive manner. Thanks to this unique impact, the leadereasily motivates the employees to accomplish organizational goals.Not only does leader motivate the employees as applying incentives andpromotions, but also he applies motivation methods. Furthermore, leader has anmotivational impact on the employees thanks to the leader?s personality traits,behavior styles and power sources. Therefore, the leadership has a key role inthe employee motivation.The purpose of this study is to examine the relationship between theleadership and the employee motivation. Leader?s personality traits, behaviorstyle and power sources are considered as the dimensions of the leadership andthen the impact of these dimensions on the employee motivation is evaluated.