Avrupa Birliği Anayası'nın Türkiye'de sosyo-politik yaşam üzerine etkileri
Possible impacts of European Union constitution on Turkish social politic life
- Tez No: 189544
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Anayasası, AvrupaToplulukları Hukuku, Devletler Hukuku, Egemenlik
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAvrupa Birliği Anayasa'sının Türkiye'de Sosyo-Politik Yaşam Üzerine OlasıEtkileriHüseyin Kutay AYTUĞDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüAvrupa Birliği Ana Bilim DalıAB'nin siyasal bütünleşmesinin son ürünü olan Anayasa, onaylanmasürecini tamamlayıp yürürlüğe girdiğinde, AB'nin tüm kurucu antlaşmalarınınyerini alacaktır. Birçok uluslararası belgeden ilham alınarak hazırlanan ABAnayasası temel hak ve özgürlerden sosyal haklara kadar getirdiği hükümler ilebağlayıcı nitelik taşımaktadır. Bu nedenle çalışmada AB Anayasasınınegemenlik, vatandaşlık, insan hakları, din ve laiklik, azınlıklar ve sosyal haklarbağlamında getirdiği hükümler analiz edilerek, bu konuların Birlik üyesiülkelerin üzerindeki etkileri incelenerek, ortaya konulan durumun ışığındaTürkiye'deki olası etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır.Bu çerçevede, Aday ülke konumunda olan ve AB'ye tam üyeliğihedefleyen Türkiye'nin anayasa ile getirilen değişiklikler doğrultusunda AB'yeuyum sağlayabilmesi için hangi Anayasal değişiklikleri yapması gerektiği vebunların olası etkileri irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGraduate ThesisPossible Impact of European Union Constitution on Turkish Social Politic LifeHüseyin Kutay AYTUĞDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of European UnionThe Constitution which is the last product of the European politicalintegration process is going to replace all founding treaties of the EuropeanUnion. The EU Constitution which includes provisions from fundamental rightsand freedoms to social rights has been prepared by being inspired from severalinternational documents and has a binding character. That is why in this thesisby analyzing the provisions brought by the Constitution about sovereignty,citizenship, human rights, religion and secularism, minorities and social rights;the effects of these provisions on member states has been examined and theprobable effects on Turkey has been tried to be evaluated.Turkey is now a candidate country and aims to be a full member of EU.Within this framework, the Constitutional amendments that are required to bedone by Turkey to be in compliance with the changes brought by the EUConstitution and the probable implications of these amendments on Turkey hasbeen tried to be examined.Key World: 1) European Union 2) EU Constitution 3) EC Laws4) International Law 5) Sovereignty