The Relationship between self construals and language for emotions in personal narratives of Turkish males and females
Kadın ve erkeklerin otobiyografik anlatılarında benlik tipleri ve duygu dili arasındaki ilişki
  1. Tez No: 189578
  2. Yazar: AYFER DOST
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYLİN KÜNTAY, DOÇ.DR. BİLGE ATACA, PROF.DR. ÇİĞDEM KAĞITÇIBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik-tipleri, cinsiyet, duygu dili, yaş, Self construals, gender, language used for emotions, age
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yüksek Lisans Tez Özet FormuÖğrencinin Adı : Ayfer DostAna Bilim Dalı : PsikolojiTez Başlığı : Kadın ve erkeklerin otobiyografik anlatılarındabenlik tipleri ve duygu dili arasındaki ilişkiÖzetBu çalışma, benlik tipleri (özerk-benlik, ilişkisel-benlik, özerk-ilişkisel benlik,Kağıtçıbaşı, 1996) ile önemli hayat olayların anlatımında kullanılan duygu dili (duyguterimlerinin sıklığı, soyutluk düzeyi, benlik-öteki odaklı duygular, benliğe ve diğerinsanlara yapılan atıflar) arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Bu amaçla,yaşları yirmi ile altmış arasında değişen kırk kadın ve kırk erkek katılımcı ilegörüşülmüş, kendilerinden son beş yıl içinde yaşadıkları ve kendilerini etkilemiş olandört olayı ve bu olayları yaşarken ne hissettiklerini anlatmaları istenmiştir.Araştırmanın sonuçları, benlik tiplerinin, duygu dili ile ilişkili olduğunu göstermiştir.Bu çalışmada, benlik tipleri ve duygu dilinde cinsiyet farkı olup olmadığı ve duygudilinde görülebilecek varyansın benlik tipleri ile açıklanıp açıklanamayacağı sorusu datest edilmiştir. Analiz sonuçları kadınların özerk-ilişkisel benlik ölçeğinde erkeklerdenanlamlı bir şekilde daha yüksek puan aldıklarını göstermiştir. Duygu dilideğişkenlerinin karşılaştırılmasında ise kadınların yaşadıkları olayları anlatırkenerkeklerden daha fazla duygu terimi kullandıkları bulgulanmıştır. Söz konusu farklılıkbenlik tipleri ile açıklanamamış, cinsiyetin benlik tiplerinden bağımsız olarak kadın veerkeklerin kendiliklerinden duygu terimi kullanımlarını yordayıcı güce sahip olduğuanlaşılmıştır. Ancak, bu cinsiyet farkı, katılımcılardan söz konusu olayları yaşarken nehissettiklerini anlatmaları açıkça istendiğinde ortadan kaybolmuştur. Bu çalışmadaaynı zamanda yaşa bağlı olarak benlik tiplerinde ve duygu dilinde farklılaşma olupolmadığı sorusu araştırılmış, yaşın benlik tipleri ile anlamlı bir bağıntısının olmadığıbulgulanmıştır. Yaş ilerledikçe, kişilerin önemli yaşam olaylarını anlatırken, diğerinsanlardan ve başkaları ile ilişkili duygulardan daha çok bahsettikleri bulgulanmıştır.Ancak bu bulgular, çalışmanın olay anlatısı ve bu olaylarda yaşanan duygularınanlatılması bölümlerinde tutarlı bir şekilde ortaya çıkmamıştır. Çalışmanın bulgularıkonu ile ilgili literatür dikkate alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
M.A. Thesis Abstract FormName of the Student : Ayfer DostProgram of Study : MA in Developmental PsychologyThesis Title : The relationship between self construals andlanguage for emotions in personal narratives of Turkish males and femalesAbstractThe present study investigates the relationship between individuals? selfconstruals conceptualized as autonomous-, related-, and autonomous-related selfand the language they use to talk about emotions, and about reference to selfversus others in narrations of important life events that they experienced. Fortymales and forty females whose ages range between 20 to 60 participated in thestudy. The results showed that self construals were related to the language used totalk about emotions such as the level of abstractness and objectification ofemotion terms and their relation to self and other in their referential context. Thepresent study also tested the assumption that sex differences observed inpsychological behaviors can be accounted for by self construals. However, thefindings indicated that Turkish males and females differed from each other only inthe number of emotion terms they mentioned when they were describingimportant life events, and that this relationship could not be accounted for by selfconstruals. For explorative purposes, the present study also investigated if therewere any age-related changes in the relationship between self construals and thelanguage for emotions. Results indicated that age was not related to any of the selfconstruals but only with mentioning of emotions having others as their primaryreferents. The findings were discussed in relation to previous research.