Berlin Kongresi ve Osmanlı Devleti (1878)
Berlin Congress and Ottoman Empire (1878)
- Tez No: 189602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Rusya, Ayastefanos Antlaşması, Büyük Güçler, Berlin Kongresi, The Ottoman Empire, Russia, the Treaty of San Stefano, GreatPowers, the Berlin Congress
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
XVI. Yüzyılda siyasi birliğini kuran Rusya ile Osmanlı Devleti'nin ilişkileriXIX. yüzyıla kadar Rusya'nın sıcak denizlere inme isteği karşısında bazen savaş vebazen de ittifak yoluyla devam etmişti. Rusya Avrupalı devletlerin 1856 tarihli ParisAntlaşması'yla Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünü koruma konusunda rahatsızolmuştu. Paris Antlaşması'nın Karadeniz ile ilgili maddelerini değiştirmek isteyenRusya, 17 Ocak 1871 tarihli Londra Konferansı ile diplomasi yoluyla bu isteğineulaşmıştı.Kırım mağlubiyetinden sonra Osmanlı Devleti'nden intikam almak gayesiyleharekete geçen Rusya, Osmanlıya karşı savaş hazırlığına başlamıştı. Balkanlardangeçişini kolaylaştırmak için bu bölgede Osmanlı Devleti'ni çıkartacağı isyanlarlauğraştırmak isteyen Rusya, Panislavizmi Balkanlarda yaymaya çalışmıştı.Balkanlarda çıkan isyanları bastıran Osmanlı Devleti Rusya'nın planlarınıbozmuştu. Hem Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki isyanları bastırması hem deAvrupalı devletlerin tarafsızlıklarından güven alan Rusya 1878 yılında OsmanlıDevleti'ne karşı savaş ilan etmişti.Rusya uzun bir zamandan itibaren Osmanlı Devleti'ne karşı savaş hazırlığıiçerisinde olduğundan dolayı Osmanlı ordusunun yanında hem günün modernsilahlarıyla donatılmış hem de asker sayısı bakımından kuvvetli bir Rus ordusuhazırlamıştı. Rus birliklerinin karşısında güçsüz kalan Osmanlı kuvvetleri savaşınolduğu batı ve doğu cephelerinde Rus taarruzlarını biraz oylamışlarsa da sonundamağlup olmuşlardı.Savaş sonrasında Edirne'de ateşkes bir süre sonrada Rusya ve OsmanlıDevleti arasında Ayastefanos Antlaşması imzalanmıştı. Ama bu anlaşma BüyükGüçlerin çıkarlarına uygun olmadığı için Avrupa'da kabul edilmemişti. SonuçtaAyastefanos'un yerine geçecek olan Berlin Antlaşması Berlin Kongresi sonrasındayapılmıştı. Berlin'de Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da artık desteklenmediğini ortayaçıkartmıştı.Bu tez, giriş ve sonuç bölümlerinin dışında üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde Berlin Kongresi'ne giden süreçte 93 Harbi öncesinde OsmanlıDevleti'nin Avrupalı devletlerle olan ilişkisi incelenmiştir. kinci bölümde BerlinKongresi ve kongrede alınan kararlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde BerlinKongresi'nin Osmanlı Devleti üzerindeki reaksiyonları anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Relations between Russia and the Ottoman Empire, who founded a politicalunion in the 16th century, were sometimes peaceful and sometimes in conflict untilthe former?s wish to descend to the Mediterranean in the 19th century. Russia wasdisturbed by the Treaty of Paris made by the European countries in order to protectthe integrity of territories of the Ottoman Empire in 1856. It succeeded in changingsome of the articles about the Black Sea in the Treaty with the help of diplomacy atthe conference of London on 17th January 1871.After the defeat in the Crimea, Russia began to prepare for war with the aimof taking revenge against the Ottoman Empire. To ease the transit through theBalkans, Russia, who wanted to preoccupy the Ottoman Empire with rebellions thatbroke out in this area, tried to spread Pan-Slavism in the Balkans. The OttomanEmpire upset Russia?s plan by oppressing the rebellions, which, along with areliance on the neutrality of the European countries, led to Russia declaring war withthe Ottoman Empire.Because Russia had been preparing for war with the Ottoman Empire for along time, it had prepared an army that had modern weapons and was powerful interms of the number of soldiers in comparison with the Ottoman Empire. Althoughthe Ottoman Empire, which became powerless against Russia, had detained theRussian army on the eastern and western fronts where the war was taking place, theOttoman Empire was eventually defeated.After the war, the cease-fire in Adrianople, and later, the treaty of SanStefano between Russia and the Ottoman Empire were signed. However, this treatywas not accepted by Europe as it did not fit with the benefits of Great Powers. As aresult the Treaty of Berlin, which was to replace San Stefano, was concluded at theend of the Berlin Congress, at which it became obvious that the Ottoman Empirewas no longer supported in Europe.This thesis consists of three sections apart from the beginning and finalsections. In the first part, the period before the war in 93, the process of the BerlinCongress, the relationship between the Ottoman Empire and European countries aredealt with. In the second part, the Berlin Congress and the decisions that were takenat this congress are examined. The third part the effects of the Berlin Congress onthe Ottoman Empire are discussed.