Türkçe dersindeki başarı ile çoklu zekâ alanları arasındaki ilişki düzeyi
The Relationship between achievements level in turkish lessons with multiple intelligence areas
  1. Tez No: 189612
  2. Yazar: AYHAN AVANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ, Türkçe Öğretimi, Başarı Düzeyi, Multiple Intelligence, Turkish Language Teaching, the Level ofSuccess
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, ilköğretimin sekizinci sınıflarında öğrenim görenöğrencilerin çoklu zekâ alanları ve Türkçe dersindeki başarıları arasındaki ilişkidüzeyi incelenmiştir.Araştırmanın örneklemini 2005-2006 Eğitim- Öğretim yılında KastamonuŞeker lköğretim Okulu ve Taşköprü Muzafferettingazi lköğretim Okulu sekizincisınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Araştırmanın amacı:1. Araştırmaya katılan öğrencilerin zekâ alanlarını ortaya koymak.2. Araştırmaya katılan öğrencilerin Türkçe dersi notları ile zekâ alanlarıarasındaki ilişkiyi ortaya koymak3. Türkçe dersinde öğrenci başarısını arttırmak için kullanılacakyöntemleri tespit etmek.Bu araştırmada 84 öğrenciye ?Çoklu Zekâ Anketi? uygulanmış,öğretmenlerin görüşleri, gözlemleri ve onayları da alınarak anket verilerideğerlendirilmiştir.Araştırmada elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir:1. Türkçe dersinde sözel zekâsı güçlü öğrenciler daha başarılıdır.2. Türkçe dersinde mantıksal-matematiksel zekâsı güçlü öğrenciler dahabaşarılıdır.ii3. Türkçe dersinde Bedensel-Kinetiksel zekâsı güçlü öğrenciler dahabaşarılıdır.4. Diğer zekâ alanları ile Türkçe dersi notları arasında belirgin bir ilişkitespit edilememiştir.Araştırma sonucunda çoklu zekâ alanları ile Türkçe dersindeki başarıarasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research investigated the relationship between achievements levels inTurkish and multiple intelligence areas of students in the eighth grade.The investigation was conducted on the eighth grade students of KastamonuSeker School and Taskopru Muzafferittin Gazi School in the academic year of 2005-2006.The Goal of the Research:1. To display participant student?s areas of intelligence.2. To display the relationship between the Intelligence the grades of Turkishlesson of the participant students.3. To determine methods that will be used to increase achievement inTurkish lesson.In this research multiple intelligence survey? delivered to 84 students and thedata of this survey was analyzed after taking the ideas, observations and approvals of theteachers.The results of the research are summarised below:1. Students, who have strong verbal intelligence, are more successful inTurkish lesson.2. Students, who have strong logical - mathematical intelligence, are moresuccessful in Turkish lesson.iv3. Students, who have strong physical and kinetic intelligence, are moresuccessful in Turkish lesson.4. A remarkable relation hasn?t determined of between other intelligence areasand Turkish lesson notes.At the end of the research it has been clearly found out that there are expressiverelationship between achievements in Turkish and multiple intelligence areas.