Devlet konservatuvarları müzik bölümü ilköğretim ve lise devresi yaylı çalgılar anasanat dalı öğrencilerinin enstruman çalmada ezberi kullanma /ezber çalma durumları (hacettepe üniversitesi örneği)
State conservatoires department of music primary and high school string instruments program students position of using of memorization / playing from memorizaton in the playing of instruments (Hacettepe University sample)
  1. Tez No: 189614
  2. Yazar: SEDA EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Yaylı Çalgılar, Ezber, Music Education, String Instruments, Memorization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, yaylı çalgılar eğitiminde önemli bir yere sahip olan ezberçalmanın, Devlet Konservatuvarlarındaki yerini, önemini, gerekliğini vurgulamak,ayrıca Konservatuvarlarda kullanılan ezber yöntemlerini belirlemek ve ezber çalmaile ilgili karşılaşılan sorunlara çözüm önerisi getirmek amacını taşımaktadır.Amacı gerçekleştirmek için Hacettepe Üniversitesi Devlet KonservatuvarıYaylı Çalgılar Anasanat Dalında, lköğretim ve Lise devresinde okuyan 64 öğrencive bu öğrencilerin derslerine giren 14 öğretmenle, veri toplama yöntemi olarakgörüşme yöntemi uygulanmıştır. Görüşme yapılan öğrenci ve öğretmenlerin ezberikullanma durumları, ezberi yaparken hangi yöntemleri kullandıkları ve ezberinperformanslarını nasıl etkilediği konularında görüş ve önerileri alınmıştır. Eldeedilen bulgularda, öğrencilerin ve öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun ezberçalmanın gerekliliği ve önemi görüşüne katıldıklarını, fakat bu konuya ilişkinherhangi bir eğitim almadıkları saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin ezber çalma ileilgili azda olsa karşılaştıkları güçlüklerde kendilerince çözüm yöntemleriüretmedikleri tespit edilmiştir.Yapılan literatür tarama ve görüşme yönteminde elde edilen bulgularsonucunda, yaylı çalgılar eğitiminde önemli bir yeri olan, özelliklekonservatuvarlarda yapılan sınavlarda, yüzdelik puan dilimine sahip olan ezberçalmanın daha doğru ve kalıcı öğrenmelere daha faydalı olabilmesi için, ilk önceeğitimcilerin sonrada öğrencilerin bilinçlendirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is examined the place in the education of state conservatoire, importance,emphasis of necessity, and also definition of the methods of memorization which areused in conservatoire and bringing solutions to the problems of the playing frommemory which has an important place in the education of string instruments.In order to achieve this goal, the method of gathering information by the way ofinterviewing with 64 students who are studying and 14 instructors who are givinglectures in Hacettepe University State Conservatoire String Instruments Program wasused. Instructors? and students? points of views and suggestions are observed aboutthe use of memorization, the ways that are used to perform memorization and howmemorization is affecting the performance. By the way of these observations it wasfound that most of the students and instructors agreed the necessity and importanceof the playing from memory, but they haven?t taken any education about this subject.Moreover, it was observed that the students were not producing any solutions to theproblems which stayed face to face during the playing from memory.As a result of the literature surveys and interviews the study showed that first of allthe instructors ad then the students must be educated to help more effective educationivby playing from memory which has an percentage in the examinations ofconservatoire and an important place in the education of string instruments.