Abant İzzet Bayal Üniversitesi Müzik Eğitimi anabilim dalı son sınıf öğrencilerinin piyano eğitimi, müzik teorisi ve işitme eğitimi ve eşlik (korepetisyon) dersleri ile okul şarkılarına doğaçlama eşlik becerileri arasındaki ilişkiler
The relationship between the courses entitled piano education, music theory and hearing education and accompaniment and the skills of improvised accompaniment to the school songs of the last year students of Abant İzzet Baysal University department
- Tez No: 189615
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DOLUNAY AKGÜL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Piyano Eğitimi, Eşlik (Korepetisyon), Müzik Teorisi veşitme Eğitimi, Doğaçlama Eşlik Becerisi, Müzik Öğretmenliği Eğitimi, Piano Education, Accompaniment, Music Theory and HearingEducation, Improvised Accompaniment Skill, Music Teacher Education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı son sınıf öğrencilerinin ?PiyanoEğitimi?, ?Müzik Teorisi ve şitme Eğitimi? ve ?Eşlik (Korepetisyon)? dersleri ileokul şarkılarına doğaçlama eşlik becerileri arasındaki ilişkilerin saptanması veöğretim programlarında bu becerilere etkisi olduğu düşünülen derslerin mevcutdurumları ile ilgili öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesi amacı ileyapılmıştır.Bu amaçla 2005-2006 öğretim yılı I.yarıyıl güz döneminde Abant zzetBaysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik EğitimiAnabilim Dalı'nda öğrenim gören 20 son sınıf öğrencisi ve ?Piyano?, ?Müzik Teorisive şitme Eğitimi? ve ?Eşlik (Korepetisyon)? alanlarında eğitim vermekte olan 10öğretim elemanı örneklem grubu olarak belirlenmiştir.Araştırmada; nicel verilerin elde edilmesi amacı ile örneklem grubunuoluşturan son sınıf öğrencilerinin teorik bilgilerini belirlemek için teorik analizformu, okul şarkılarına doğaçlama eşlik becerileri ile ilgili davranışların gerçekleşmedüzeylerini belirlemek için gözlem, öğretim elemanları ve son sınıf öğrencilerininbecerilerin gelişimine etki eden dersler ile ilgili görüşlerinin belirlenmesi amacı ileanket uygulanmış, araştırmayı nitel yönden desteklemesi açısından da belgeselkaynaklar taranmıştır.Araştırmanın veri çözümleme aşamasında ?Sosyal Bilimler çin statistikPaketi? (S.P.S.S.) programı ve frekans ve yüzdelik değerler kullanılmış, ulaşılandeğerler araştırmacı tarafından tablolaştırılarak betimlenmiştir. Nicel verilerindeğerlendirilmesi sonucunda her öğrenci için bir ?Teorik Analiz Puanı? ve ?OkulŞarkılarına Doğaçlama Eşlik Beceri Puanı? elde edilmiş, bu puanlar ilgili derslerdekiakademik başarılar ile ilişkilendirilmiş, becerilere etki eden dersler ile ilgili öğretimelemanı ve öğrenci görüşleri yine tablolar halinde sunulmuştur.Araştırma verilerinin değerlendirilmesi sonucunda, A. .B.Ü. Eğitim FakültesiGüzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekteolan son sınıf öğrencilerinin okul şarkılarına doğaçlama eşlik becerileri ile ilgilidavranışları teorik ve pratik boyutlarda orta düzeyde gerçekleştirebildikleri, öğretimelemanları ve öğrencilerin ilgili becerilerin kazandırılması/geliştirilmesine etki edenderslerin programlardaki yeri, önemi ve yeniden değerlendirilerek düzenlenmesi ileilgili ortak görüşte oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the purpose of determining the relationshipbetween the courses entitled ?Piano Education?, ?Music Theory and HearingEducation? and ?Accompaniment? and the skills of improvised accompaniment tothe school songs of the last year students at the Department of Music Education andof introducing the views of related instructors and students about current situations ofthe courses in curricula which are thought to be influential on this skills.The sample was determined as 20 last year students enrolled at Abant IzzetBaysal University Faculty of Education Department of Fine Arts Education MusicEducation Programme in Fall Term and 10 instructors who were giving coursesentitled ?Piano?, Music Theory and Hearing Education? and ?Accompaniment? inthe Fall Term of 2005-2005 Educational Year.In this study, for the purpose of obtaining quantitative data, theoreticalanalysis form was used in order to determine the theoretical knowledge of the lastyear students, observation was made in order to determine the level of students?accomplishment of behaviours related to improvised accompaniment to the schoolsongs, a survey was applied in order to determine the views of instructors andstudents about the courses which effect the develepment of skills; and documentarysources were reviewed for supporting the study with qualitative data.?Statistical Package for Social Sciences? (S.P.S.S.) software, frequency andpercentages were used during the process of data analyis of this study; and theobtained values are descibed converting them to tables. As a result of evaluation ofthe qualitative data ? Theoretical Analysis Point? and ?The Point for ImprovisedAccompaniment to the School Songs? were obtained for each student, these pointswere associated with the academic success; and the views of students and instructorsabout the courses which effect the skills are presented in tables as well.After the evaluation of the data, it was found that the last year studentsenrolled at A.I.B.U. Faculty of Education Department of Fine Arts Education MusicEducation Programme could accomplish the bahaviours related to improvisedaccompaniment to the school songs at medium level in theory and application; andthe instructors and the students were in agreement about the role, importance andrearrangement of the courses which effect on acquiring and development of therelated skills.