Farklı laboratuar yaklaşımlarının ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin asit-baz konularındaki kavramları anlamalarına ve kavram yanılgılarının giderilmesine etkisi
The Effects of different laboratory approaches on 8th graders comprehension of concepts of acids- bases and on the change of misconceptions
- Tez No: 189617
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Misconceptions, Eliminating Misconceptions, Different LabApproaches, Meaningful Learning
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalı manın temel amacı , farklı laboratuar yakla ımlarının ilkö retim 8.sınıf ö rencilerinin asit-baz konularındaki kavramları anlamalarına , kavramyanılgılarının giderilmesine ve fen dersine kar ı tutumlarının etkisininincelenmesidir.Ara tırmanın örneklemini , Bolu il merkezinde 2005-2006 e itim veö retim yılında , 50.Yıl zzet Baysal lkö retim Okulunun sekizinci sınıfındaokuyan, 113 ( 53 kız ve 60 erkek ) ö renci olu turmaktadır.Okulda sekiz tanesekizinci sınıf bulunmaktadır.Çalı manın örneklemini aynı ö retmenin girdi i dörttane sekizinci sınıf olu turmu tur. Sınıflardan rasgele yöntemle ön-laboratuartartı ması , son laboratuar tartı ması,ön ve son laboratuar tartı ması ve sadece deneyyapılan gruplar olu turulmu tur.Farklı laboratuar yakla ımlarının ilkö retim 8.sınıf ö rencilerinin asit-bazkonularındaki kavramları anlamalarına ve kavram yanılgılarının giderilmesineetkisini incelemek için , gruplara asit-baz kavram testi ve fen bilgisine kar ı tutumölçe i ön ve son test olarak uygulanırken , kullanılan ö retim yakla ımına kar ıtutum ölçe i ise sadece son test olarak uygulanmı tır.Hipotezleri test etmek için ortak de i kenli çoklu varyans analizi(MANCOVA) ve varyans analizi (ANOVA) kullanılmı tır.Sonuçlar deney öncesi vesonrasında yapılan tartı maların ö rencilerin asit ve bazlarla ilgili kavramlarıviianlamalarında ve kavram yanılgılarının giderilmesinde daha etkili oldu unugöstermi ve farklı laboratuar yakla ımlarının kullanıldı ı sınıflardaki ö rencilerinfen dersine kar ı tutumlarında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamı tır.Farklı laboratuar yakla ımlarının uygulandı ı gruplardaki ö rencilerin kullanılanö retim yakla ımlarına kar ı tutumlarının ise olumlu oldu u görülmü tür.Anahtar Kelimeler : Kavram Yanılgısı , Kavram YanılgılarınınGiderilmesi , Farklı Laboratuar Yakla ımları , Anlamlı Ö renme
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine the effect of different laboratoryapproaches on 8th graders? comprehension of concepts about acids and bases, tochange any previous misconceptions , and to investigate the students? attitudetowards science.The sample of this study is 113 students (53 girls and 60 boys) who attend50.Yıl zzet Baysal Secondary School and are in 8th grade in Bolu. There are eight8th grade classrooms in the school. Out of these eight classes; pre-lab discussion,post-lab discussion, pre and post lab discussion and experimental groups wereformed by random selection.The groups were administered acids and bases concept test and scienceattitude test as pre and post tests, and attitude towards the teaching method as a posttest in order to examine the comprehension of 8th graders? in relation to the labapproaches that were used, and to investigate the effect of these approaches in regardto how to change the misconceptions about subject.vMultiple Variance Analysis (MANCOVA) and variance analysis (ANOVA)were used to test the hypotheses. The results showed that the discussions that wereheld before and after experiments were more effective in teaching students conceptsabout acids and bases, and they were also effective in changing misconceptions.There was no statistical difference in attitude towards science between classes whowere taught by different lab approaches. The students who were administereddifferent lab approaches were found to have positive attitudes towards them.