Personel güçlendirmenin örgüt kültürüne etkisi
The Impact of employee empowerment to organisation culture
- Tez No: 189667
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Personel Güçlendirme, Örgüt Kültürü, Katılım, Empowerment, Employee Empowerment, Organisationalculture, Participation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Tezli Yüksek Lisans TeziPersonel Güçlendirmenin Örgüt Kültürüne EtkisiÖzlem ŞENELDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİşletme Anabilim DalıYönetim ve Organizasyon Programı?Personel güçlendirme? 1990'lı yılların başından itibaren işletmeyönetiminde merkezi bir yer tutmaya başlamıştır. Son on yıllık süre içindepersonel güçlendirme örgütlere rekabet avantajı sağlayan yeni yönetimtekniklerinden biri olmuştur. Global değişim ve rekabetin ortaya çıkardığıpersonel güçlendirme; çalışanları karar vermeye yetkili kılmak ve bireylerinkendi hareketlerine ilişkin sorumlulukları aldıkları kişisel bir olgu olaraktanımlanmaktadır.Personel güçlendirmenin seviyesi örgüt kültürünün gücü ile ilgilidir.Personel güçlendirme kavramı katılımcı yönetimi, işgörenlerin kendi örgütkültürünü benimsemeleri ve bağımsız karar vermelerinin gerektirdiği gibi biradım daha ileriye sevk etmektedir. Bundan dolayı, personel güçlendirmeninörgütlerdeki seviyesi değişecek ve bu da örgüt kültürü ve yapısının personelgüçlendirmenin ilerlemesini ve gelişmesini kolaylaştırmasındaki etkisi ortayaçıkacaktır.Bu tezde; personel güçlendirme, örgüt kültürü kavramları ve personeligüçlendirmenin örgüt kültürüne etkisi kapsamlı bir literatür taramasıylaincelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The Thesis of Master?s Thesis ProgramThe Impact of Employee Empowerment to Organisation CultureÖzlem ŞENELDokuz Eylül UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Management and OrganizationABSTRACT?Empowerment? has occupied a central place in business managementsince the early 1990s. Empowerment has been a new management techniquewhich provides competition advantage to organizations over the last decade.Empowerment, which has been exposed by global changing and competition,has been described as a means to enable employees to make decisions and as apersonal phenomenon where individuals take responsibility for their ownactions.The level of empowerment is related to the strength of an organization'sculture. The concept of empowerment pushes participative management a stepfurther as it requires that employees internalize their organization's culture andmake independent decisions. Hence, the level of empowerment in organizationswill vary and shall depend upon the extent to which the organization cultureand structure promotes and facilitates empowerment.In this thesis, a comprehensive literature research is conducted for theimpact of empowerment to organizational culture and the concept ofempowerment and organizational culture.