Avrupa Birliği'nin küçük ve orta boy işletmeler politikası çerçevesinde Türkiye'deki uygulamaların değerlendirilmesi
Assesment of application in Turkey in the framework of European Union small and medium enterprises policy
  1. Tez No: 189705
  2. Yazar: LATİFE YARDIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUL ZENGİNGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Economics, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, AB KOBİ Politikası, Türkiye KOBİ Politikası, Fonolma olanakları, KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAvrupa Birliği'nin Küçük Ve Orta Boy İşletmeler Politikası Çerçevesinde Türkiye'dekiUygulamaların DeğerlendirilmesiLatife YARDIMDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüAvrupa Birliği Anabilim DalıAvrupa Birliği ProgramıGünümüzde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) ekonominin dinamik motorları,ekonomik büyüme ve istihdam için en önemli yapı taşları olarak görülmektedir. Bu sebeptenülkeler KOBİ'lere yönelik politikalar geliştirmekte ve destek mekanizmaları yaratmaktadır.Avrupa Birliği'nde (AB) de KOBİ politikası en önem verilen konulardan biridir. Adaylıkstatüsü ve Avrupa'ya dönük yüzüyle Türkiye'deki KOBİ politikası da değişime uğramaktadırve Türkiye'deki KOBİ'ler birçok AB programına katılabilmektedir.Bu çalışmada, AB'nin KOBİ Politikası çerçevesinde Türkiye'deki KOBİPolitikasındaki değişim ve bu KOBİ'lerin AB Programları hakkında bilgi düzeyleri ile buprogramlara katılımları ve başarıları hem güncel bilgilerin taranması hem de yapılan anketyoluyla incelenmiştir. Bu amaca yönelik olarak birinci bölümde KOBİ kavramı ve tanımı elealınmış, Türkiye ve Avrupa Birliğindeki KOBİ tanımlamasına yer verilmiştir. İkinci bölümde,AB KOBİ Politikası ve buna verdiği önem ile bu çerçevede Küçük İşletmeler için AvrupaSözleşmesi ve Çok yıllı Program ile AB'de KOBİ'lerin yararlanabileceği doğrudan ve dolaylıtüm fırsatlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye'deki KOBİ Politikası ve buna verdiğiönem, kurumsal yapılanma ve KOBİ Politikası ve Eylem Stratejisi'ne yer verilmiş,Türkiye'deki KOBİ'lere açık AB Programları ve KOBİ'lerin bu programlara katılımı vebaşarısı incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Otomotiv Sanayi alanında faaliyet gösterenKOBİ'lere AB programları hakkında bilgi düzeyleri ve bu programlara katılımlarını ölçmeyiamaçlayan bir anket çalışması yapılmıştır Otomotiv sektörünün seçilmesindeki sebeplerKOBİ'de imalat sanayini yansıtması, gelişmekte olan bir sektör olması ve anket çalışmasındakolay ulaşılabilirliğidir. Anket çalışması, KOBİ'lerin AB KOBİ politikası ve KOBİ'lerinyararlanabileceği programlar ve fonlar hakkındaki bilgi yetersizliklerinin nedenlerineulaşmayı ve AB programları hakkında danışabilecekleri kuruluşların tanınırlığını ölçmeyihedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisAssesment of Aplication in Turkey in the Frame Work of European Union Small and MediumEnterprises PolicyLatife YARDIMDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of European UnionToday Small and Medium Size Enterprises (SME) are the leading engines ofeconomies and most important building stones of the economical improvement andemployment. So that governments design policies and supporting mechanisms for SME's.SME policies are one of the most important policies of European Union also. Turkey?s SME?spolicy is also changing and SME?s in Turkey became able to participate many of EuropeanUnion Programs as a candidate country.In this study, the change of SME policy in Turkey in the framework of EU SME?spolicy and the knowledge level of the SME?s about EU programs and their participations andachievements of these SME in EU programs is searched in the light of recent information anddata gathered by a survey. In the first part concept and definition of SME?s in EU and Turkeyhave been discussed. In the second part, besides EU SME policy and importance of SME inEU, European Charter for Small Enterprises with The Multi-Annual Programme forEnterprise and Entrepreneurship and all direct and indirect funding opportunities for SME?s inEU have been analyzed. In the third part, SME?s policy in Turkey, importance andinstitutional structure of SME?s policy in Turkey and SME?s Strategy and Action Plan andparticipations and achievements of SME?s in EU programs which is open for SME?s inTurkey have been researched. In fourt part, a survey has been conducted to SME?s workingin automotive industry in order to measure the knowledge level of the SME?s about EUPrograms and their participations to this program.The reasons behind the selection ofautomotive industry for this survey are automotive industry reflects fabrication industry inSME?s, being a developing sector and easy access in survey. In our survey we aimed to defineSME?s knowledge deficiencies about EU?s SME politics and fundings and programs whichavailable for SME?s. We also try to measure recognition level of consulting corporationsabout EU fundings.Key World: 1) SME, 2)EU SME Policy, 3)Turkish SME Policy 4) Fundingopportunities, 5) SME?s Strategy and Action Plan