Kazakistan'ın piyasa ekonomisine geçiş sürecinde dış ticaretinde meydana gelen gelişmeler
The Progresses at the transition process to the market economy in the foreign trade of Kazakhstan
  1. Tez No: 189721
  2. Yazar: DINA KARIBAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN AVNİ EGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Dış ticaret politikası, Kazakistan, Durağanlık, Koentegrasyon, Foreign Trade, Foreign Trade Policy, Kazakhstan, Stability
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKazakistan'ın Piyasa Ekonomisine Geçiş SürecindeDış Ticaretinde Meydana Gelen GelişmelerDina KARİBAYEVADokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüİktisat Anabilim DalıGenel İktisat ProgramıSovyet Birliği'nin dağılmasından sonra yeni bir yapılanma sürecine girenKazakistan çok yönlü bir ekonomiyi kurma ve serbest pazara geçme yönündereformlar gerçekleştirilmiştir. Kazakistan'da dış ticaret reformları birkaç konudayapılmaya başlamıştır. Bu reformlar; dış ticaret fiyatlarının serbestleştirilmesi, dışticaret sisteminin yeniden yapılandırılması, pazarın çeşitlendirilmesi ve dövizsisteminin değiştirilmesidir.Çalışmada, piyasa ekonomisine geçiş sürecinde ve günümüze kadarKazakistan'ın ekonomik durumu ve dış ticaret yapısındaki gelişmeler ileuygulanan dış ticaret politikaları ele alınmıştır.Günümüzde etkili dış ticaret politikaları ülkenin ekonomik performansınıniyileştirilmesinde önemli yer tutmaktadır. Dış ticarete yönelik politikalarınbelirlenmesinde dış ticaretin seyri etkin bir şekilde tahmin edilmelidir. Bu nedenleçalışmada Kazakistan'ın dış ticaretin dönüşüm sürecinde ekonometrik analizyapılmıştır. Ekonometrik analizde GSYİH ve İhracat-İthalat ilişkisi 1996:01-2005:04 dönemi verileri kullanılarak araştırılmıştır.Çalışmanın teorik çerçevesinde, dış ticaret teorilerin tarihsel gelişimi, dışticaret politikasının nedenleri, amaçları ve araçları, içe dönük ve dışa dönüksanayileşme stratejileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s ThesisThe Progresses at the Transition Process to the Market Economy in the ForeignTrade of KazakhstanDina KARİBAYEVADokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of EconomicsAfter the collapse of the Soviet Union Kazakhstan realized many reformsfor the purpose of transition to a free market economy. In Kazakhstan foreigntrade reforms had been realized in such fields as setting free foreign trade prices,renewal of foreign trade system, market diversification and exchange systemmodification.In this paper were researched developments in the Kazakhstan?s foreigntrade structure and applied foreign trade policy during the process of thetransition to a market economy till nowadays.Today an effective foreign trade policy takes an important place in theimprovement of country?s economic performance. In determination of the foreigntrade policy the dynamics of the foreign trade must be effectively estimated. That?swhy here is provided the econometrical analysis of the Kazakhstan?s foreign tradein the process of transformation to a market economy. In this econometricalanalysis was researched the relation between GDP and Export-Import using dataregarding to 1996:1-2006:04.In the theoretical frame of this paper besides historical developments offoreign trade theory, was dwelled upon the reasons, aims, means of foreign tradepolicy and internal - external industrial strategies.