Finansal serbestleşmenin para politikaları üzerine etkileri: Türkiye örneği
The Effects of financial liberalisation on currency policies: The case of Turkey
- Tez No: 189729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Liberalizasyon, Finansal Serbestleşme, ParaPolitikaları, Merkez Bankası, Türkiye Ekonomisi, Liberalisation, Financial Liberalisation, Currency Policies, Central Bank, Turkish Economyii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Finansal Serbestleşmenin Para Politikaları Üzerine Etkileri: Türkiye ÖrneğiBurcu BİLİRDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİktisat Anabilim DalıPara ve Banka ProgramıTeorik temelleri uzunca bir geçmişe sahip olan finansal serbestleşme(liberalleşme) fikri, özellikle 1970'lerin başında Bretton-Woods sistemininyıkılması sonrasında önem kazanmış, 1980'lerin ikinci yarısı ve 1990'lı yıllardatüm dünyaya yayılmıştır. Finansal serbestleşme uygulamaları, bu sürece ayakuydurmak ve finansal bütünleşmenin getireceği faydalardan yararlanmakisteyen bazı ülkelerde olumlu sonuç verirken, birçok ülkede ekonomik ve sosyalmaliyeti yüksek krizlere neden olmuştur. Bu ikilem, finansal liberalizasyon vebu süreçte uygulanan politikaların etkinliği konusundaki tartışmaları artırmış,konunun daha detaylı incelenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.Finansal serbestleşme uygulamaları ile birlikte sermaye hareketleriüzerindeki kontroller kaldırılmış, bilgi ve iletişim teknolojisindeki gelişmeler,gelişmiş ülkelerdeki fonların dünya ölçeğindeki hareketine imkan sağlamış,mali piyasaların globalleşmesine ve entegrasyonuna katkı yapmıştır. Böyle birortamda finansal piyasalar arasındaki etkileşim giderek artmış ve parapiyasaları uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Bu durum para politikasıuygulamalarını zorlaştırmış ve daha fazla dikkat gerektiren bir konu halinegetirmiştir.Finansal serbestleşme süreci para politikalarını önemli ölçüde etkilemiş,para politikası ile ulaşılmak istenilen nihai amaç ve bu amaca ulaşabilmek içinkullanılacak araç ve stratejiler farklılaşmıştır. Bu süreçte, fiyat istikrarı parapolitikasının temel amacı haline gelmiş, piyasa bazlı para politikası araçları veenflasyon hedeflemesi stratejisi ön plana çıkmıştır. Türkiye'de finansalserbestleşme süreci 1980 yılında başlamış, 1989 yılından itibaren hızkazanmıştır. Birçok gelişmekte olan ülke gibi, Türkiye de finansalliberalizasyon sürecine ayak uydurmakta zorlanmış ve para politikasıuygulamalarında yeterince etkili olamamıştır.
Özet (Çeviri)
The Effects of Financial Liberalisation onCurrency Policies : The Case of TurkeyBurcu BİLİRDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartmant of EconomicsProgramme of Money and BankingThe idea of financial liberalisation, which has a considerable history oftheoretical basis, has become important especially after the collapse of Bretton-Woods system which was present early in 1970?s and has emanated all over theworld in the second half of 1980?s and in 1990?s. While the applications offinancial liberalisation have yielded positive results in some countries whichdesired to keep up with this process and to benefit from the advantages offinancial integration, they have caused several crisis of prohibitive economicaland social costs in many countries. This dilemma has raised more debates on theefficiency of the policies applied during this process and it has become obviousthat the subject should be analysed in further details.With the applications of financial liberalisation, the controls on capitalmovement have been removed, the developments on information andcommunication technology have enabled the movement of funds on world scalein developed countries, and the globalisation and integration of financialmarkets have been promoted. In such an environment, the interaction betweenfinancial markets has gradually accrued and foreign markets have becomeinternational. This has complicated the aplication of currency policies and hasrendered it a more demanding subject.As the process of financial liberalisation has significantly effectedcurrency policies, the ultimate goal to be achieved by the currency policy andthe instruments and strategies have been undergone a change in order toachieve this goal. In this process, price stability has become the basic purpose ofcurrency policy, and the instruments of market-based currency policy andinflation targeting strategy have become more important. In Turkey, financialliberalisation process has started in 1980 and has been gaining speed since 1989.Like many other developing countries, Turkey has been in difficulty to keep upwith the process of financial liberalisation and hasn?t been significantly effectivein the applications of currency policy.