Yerel yönetimlerde yönetişim kavramı ve Avrupa Birliği ile kıyaslanması
Concept of governance in local administrations and comparing with European Union
- Tez No: 189730
- Danışmanlar: PROF.DR. CANAN BALKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Yönetişim, Yerel Yönetişim, BeyazRapor
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETTezli Yüksek LisansYerel Yönetimlerde Yönetişim Kavramı ve Avrupa Birliği ile Kıyaslanmasısmail ERGÜNDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüAvrupa Birliği Anabilim DalıYönetişim, gelişmekte olan çağdaş bir yönetim yaklaşımıdır. Yönetişim,geleneksel yönetim sistemlerinin, hizmetlerde verimliliği sağlayamaması nedeniyle dahatercih edilen bir konumda yer almıştır. lk olarak Afrika kıtasındaki yönetimproblemlerin aşılması için ortaya konulan bir öneri olan yönetişim modeli,küreselleşmenin de etkisiyle tüm dünya genelinde uygulanabilir normlara sahipolmuştur. 2001 yılında Avrupa Komisyonu'nun yayınladığı ?Beyaz Rapor? ile iyiyönetişimin uygulamaya geçirilmesine yönelik ilkeler belirlenmiştir.Tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler için uygulanabilecek tek bir yönetişimmodelinden bahsetmek olanaksızdır. Birlik üyeleri farklı idari sistemleriuygulamaktadır. Ülkeler arasında yaşanan farklılık yönetişim konusunda farklırefleksler geliştirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Yerel ölçekte yönetişim, herülkenin yerel önceliklerine uyumlu olarak hayata geçirilmektedir. Türkiye'de yerelyönetişimi başarıyla uygulayabilmek için yerel yönetimler alanında yönelik bir dizireform gerçekleştirilmektedir. Türkiye, AB ile bütünleşme sürecinde kurumsal açıdanişleyen bir kamu yönetimine sahip olmayı istemektedir. Bu çalışmada, yönetişimkavramının ve yerel düzeydeki uygulamalarının AB üyesi bazı ülkelerdeki sonuçları veTürkiye'de ortaya çıkan etkileri açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisConcept of Governance in Local Administrations and Comparing with European Unionsmail ERGÜNDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesGraduate Department of European Union StudiesGovernance is an ongoing modern administration approach. Because theold administration systems could not provide efficiency in the public services,governance system is given preference. The term of governance which developedas a proposal to solve the administrative problems in Africa, have had globalnorms today throughout the world by the effect of globalisation. With the WhitePaper, published by European Commission, principles were determined to practiseof good governance.It is impossible to talk about a single model for governance in all EUmember states. Each member country has its own way of organising publicadministration systems. It has become compulsory to develop different reflexesbecause of the administrative diversity. Local- scaled governance is executed inrelevance with the local priorities. Turkey has carried out several importantreforms related to local administrations in order to be actualize local governancesuccesfully. Turkey wants to have an institutionally functioning publicadministration in integration process with EU. In this study, the concept ofgovernance, results of its local implementations in selected EU countires andeffects on Turkey will be assessed.Key World: 1) European Union, 2) Governance, 3) Local Governance, 4) WhiteReport, 5) Local Agenda 21