Halk bilgisi haberleri ve Çorumlu dergilerinin konu ve eğitim açısından karşılaştırılarak incelenmesi
The survey of halk bilgisi haberleri and Çorumlu magazines in regard to topic and education by means of comparison
  1. Tez No: 189783
  2. Yazar: UMUT ÖMER SULAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Eğitimi, Edebû Metinler, Folklor, Kültür, Türk Dili, Tukish Education, Literary Texts, Folklore, Culture, Turkish Language
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu araştırmamızın amacı, Halk Bilgisi ve Çorumlu dergilerinde geçen metinlerinTürkçe eğitimindeki yerini belirlemektir.Çalışmamızda her iki dergide geçen bütün yazılar tek tek okunmuş, özetlenmiş vetarih sırasına göre sınıflandırılmıştır. Dergilerde geçen bütün yazıların dil bilinciningelişmesine hangi yollarla katkı sağladığı belirtilmiştir.Öte yandan Halk Bilgisi Haberleri ve Çorumlu dergilerinin millû kültürün ulusabenimsetilmesi ve tüm yurtta yaygınlaştırılmasındaki rolü açıklanarak; folklor sahamızdakiyeri ve önemi vurgulanmıştır.Atatürk, yurt ve ulus sevgisini, okuma-yazma alışkanlık ve zevkini bireylereaşılamayı amaç edinen dergilerin ülkemize çağdaşlaşma yolunda kazandırdığı değerleraçıklanmıştır.Araştırmamızda şu sonuçlara ulaşılmıştır:1- Halk Bilgisi Haberleri ve Çorumlu dergileri yayınladığı metinler aracılığıylaokuyucuların Türk kültürünü tanımalarına, Türk yurdunu ve ulusunu, doğayı, insanlığı vehayatı sevmelerine yardımcı olmuştur.2- Dergilerde geçen türlü metinler yoluyla bireylere okuma alışkanlık ve zevkikazandırılmıştır.3- Okuyuculara Türk dili sevdirilmiş ve Türk dilinin kuralları sezdirilmiştir.4- Dergilerde unutulmaya yüz tutan halk kültürü ürünleri derlenmiş, Türk folklorsahasına eşsiz bir hazine kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of Halk Bilgisi Haberleri and Çorumlu Magazines in Turkisheducation.The aim of this research is to explain the importance of texts which are published inHalk Bilgisi Haberleri and Çorumlu Magazines.In this study, all articles were read, summarized one by one and were classifiedaccording to their date sequences. It was stated how these articles contributed to the progressof language conscious.Besides, the importance of these magazines in the field of folklore was emphasizedby explaining their roles in assimilating national culture and making it widespread all over thecountry.The values were explained which these magazines, aiming to inculcate Atatürk,country love and literacy to individuals, made widespread.In our research, we reached these results:1- The articles in Halk Bilgisi Haberleri and Çorumlu magazines helped readersrecognize Turkish culture and love their country, nature, life and humanity.2- Thanks to these different in these magazines, individuals gained habit of readingand writing.3- Turkish language and its rules were assimilated to readers.4- Works of public culture, which began to be forgetten, were collected and the fieldof folklore gained a unique national treasure.