Milli Mücadele döneminde Bulgaristan'da bir gazete: Çiftçi bilgisi (1920-1921)
A newspaper in Bulgaria during the Turkish National Movement: Çiftçi bilgisi (1920-1921)
- Tez No: 795048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİBE TÜRKAN DOĞRUÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çiftçi Bilgisi, Bulgaristan Çiftçi Halk Birliği, Bulgaristan Türkleri, Millî Mücadele, Kuvayımilliye, Çiftçi Bilgisi, Bulgarian Agrarian National Union, Bulgarian Turks, the Turkish National Movement, Kuvayımilliye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Çiftçi Bilgisi gazetesi Bulgar Çiftçi Halk Birliği Partisi'nin yayın organı olarak Osmanlı Türkçesiyle yayınlanmıştır. 23 Ocak 1920 Cuma günü Sofya'da yayın hayatına başlayan gazete dört yıl boyunca yayınına aralıksız devam etmiştir. 9 Haziran 1923 tarihindeki hükümet darbesiyle yayınına ara verilen gazete 6 Kasım 1931 tarihinde tekrar yayımlanmaya başlamıştır. 19 Mayıs 1934 tarihinde ise tamamen kapanmıştır.“Millî Mücadele Döneminde Bulgaristan'da Bir Gazete: Çiftçi Bilgisi (1920- 1921)”başlıklı tez çalışmasında 10 Kanunuevvel 1920 tarihli 70. sayı ile 29 Kanunuevvel 1921 tarihli 120. sayı arasındaki elli sayı Osmanlı Türkçesi'nden günümüz Latin harflerine çevirisi yapılarak biçim ve içerik yönünden incelenmiştir. Gazetede yer alan haberler konularına göre gruplandırılarak tarihi, siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel olarak değerlendirilmiştir. Millî Mücadele döneminde Bulgaristan'da Osmanlı Türkçesiyle yayımlanan gazete, Türkiye'de Millî Mücadele'ye destek verirken Bulgaristan'da da Bulgaristan Türklerinin ve Bulgar devletinin menfaatlerini savunmuştur. Her hal ve şartta objektif habercilik yapmaya çalıştığı anlaşılan gazetenin haberleri Millî Mücadele Dönemi içinde Bulgaristan'da yaşananlara ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Çiftçi Bilgisi newspaper was published in Ottoman Turkish as the media organ of the Bulgarian Agrarian National Union. The newspaper, which started its publication life in Sofia on Friday, January 23, 1920, continued its publication for four years, but on June 9, 1923, it had to interrupt its publications with the coup d'état. Although it started broadcasting again on November 6, 1931, it was closed on May 19, 1934. In this thesis titled“A Newspaper in Bulgaria during the Turkish National Movement: Çiftçi Bilgisi (1920-1921)”, the fifty issues between the seventieth issue of 10 December 1920 and the one hundred and twentieth issue of 29 December 1921 were translated from Ottoman Turkish to today's Turkish and analyzed in terms of form and content. The news in the newspaper were grouped according to their topics and evaluated in terms of historical, political, economic, social and cultural. During the Turkish National Movement period, the newspaper published in Ottoman Turkish in Bulgaria and supported the National Movement in Turkey and defended the interests of the Bulgarian Turks and the Bulgarian state in Bulgaria. It has been seen that Çiftçi Bilgisi tries to make objective journalism under all circumstances.