Ausubel'in sunuş yöntemi ile, bilgisayar destekli öğretim yöntemlerinin kimya ünitelerindeki kavram yanılgılarının önlenebilmesi açısından karşılaştırılması
The comparison of education methods computer assisted learning and Ausubel's expository teaching in preventing of misconceptions on chemistry units
- Tez No: 189810
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ausubel'in Sunu Yoluyla Ö retimi, Bilgisayar DestekliÖ renme, Kavram Yanılgısı, Kimyasal Tepkimelerde Enerji, ndirgenme-Yükseltgenme Reaksiyonları, Ausubel?s Expository Teaching, Computer Assisted Learning, Misconception, Energy in Chemical Reactions, Reduction-Oxidation Reactions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Ausubel'in Sunu Yoluyla Ö retim Yönteminin ve Bilgisayar DestekliÖ retim yönteminin ö rencilerin ba arılarında ve ö renmelerinde pozitif etkilerivardır. Özellikle, ö retimde teknolojik uygulamalar ö renci ba arısını artırıcıfaktörler olu turmaktadır.Bu çalı mada, kimyanın kimi konularındaki kavram yanılgılarınıönleyebilmek için, Ausubel'in Sunu Yoluyla Ö retim modeli ile Bilgisayar DestekliÖ retim yönteminden yararlanılmı tır. Amaç; her iki ö retim yönteminin yeterlilikve sınırlılıklarını belirlemektir.Çalı ma, 2005-2006 e itim-ö retim yılı 2. döneminde Turgutlu FenLisesinden 68 ö renci, Ba yurdu Lisesinden 76 ö rencinin rasgele seçilerekolu turulan deney ve kontrol gruplarına uygulanmı tır. Uygulamanın yapıldı ıö renciler Lise 2. ve Lise 3. sınıf ö rencileridir. Kontrol grubunda konularAusubel'in Sunu Yoluyla Ö retim yöntemiyle ö retmen tarafından i lenirken,deney grubunda ise sunu yoluyla ö retim yöntemine göre hazırlanmı olanbilgisayar materyalinin, Bilgisayar Destekli Ö retim yöntemine göre ö rencilertarafından kullanılması sa lanmı tır. Uygulama öncesi ve sonrasında tüm gruplaraçoktan seçmeli ba arı testi ve kimyaya kar ı tutum ölçe i uygulanmı tır. Elde edilenveriler, istatistiksel yöntemlerle de erlendirilmi tir.Çalı ma sonunda; deney grubunda bulunan, bilgisayar destekli ö retimdenyararlanan ö rencilerin kimyaya kar ı tutumlarında, kontrol grubuna göre anlamlıfarklar olu mu tur. Ö renci ba arılarına bakıldı ında ise, her iki grupta da çalı masonunda ba arıda artı görülmü tür.
Özet (Çeviri)
Ausubel?s Expository Teaching and Computer Assisted Learning havepositive effects on the students? learning and success. Especially, technologicalpractices in education are factors increasing the success of student.In this study, to be able to prevent misconceptions on some chemistry?ssubjects, Ausubel?s Expository Teaching and Computer Assisted Learning have beenused.This study has been applied to experimental and control groups formed bystudents chosen randomly from Ba yurdu High School (76 students) and TurgutluScience High School (68 students) in the second term of 2005-2006 education year.The students chosen for application belong to Second and Third Classes in HighSchool. In control group, subjects were teached by teacher by using Ausubel?sExpository Teaching; in experimental group, students used computer materialsprepared for education method by way of presentation according to ComputerAssisted Learning. Before and after application, multiple choice success test andattitude scale to chemistry were applied to all groups. Obtained data were analysedby statistical methods.At the end of the study; there is a significant difference between the studentsutilised from Computer Assisted Learning in experimental group and the students incontrol group in attitude to chemistry. When examined the success of students, bothgroups exhibit increases in their success at the end of the study.