1981-2001 yılları arasında ÖSS ve ÖYS'de çıkmış Türkçe sorularının dil bilgisi açısından incelenmesi
The analysis OSS and OYS the Turkish questions from 1981 to 2001 as a grammer
  1. Tez No: 189813
  2. Yazar: BİLGE ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞERİF ALİ BOZKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: ÖSS ve ÖYS sınavları, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programı, dilbilgisi öğretimi, ÖSS and ÖYS Examinations, Turkish Language and literature (teaching)curriculum, grammar teaching
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 428
Özet
Bu araştırma, 1981-2001 yılları arasında ÖSS ve ÖYS sınavlarında sorulan Türkçesorularının Türk Dili (dil bilgisi) müfredatına uygunluğunu belirlemek amacıylayapılmıştır. Örneklem olarak 1981- 2001 yılları arasında yapılan üniversiteye giriş sınavıTürkçe sorularının, Türk Dili(dil bilgisi) müfredatına uygun olanları alınmıştır. Bu amaçla1957 ve 1992 öğretim programlarının dil bilgisi ile ilgili olan bölümleri incelenmiştir.Sorular ve müfredatlara alınan dil bilgisi konuları arasında bağlantı kurulmayaçalışılmıştır. Ayrıca, Türk Dili ve Edebiyatı öğretiminin cumhuriyetten bugüne kadar olantarihi seyri üzerinde durulmuştur.Araştırmada, 21 yıl boyunca sorulmuş olan dil bilgisi soruları konulara göresınıflandırılmış ve çözümleri verilmiştir. Bu soruların yıllara ve konulara göre dağılımları daşekillerle belirtilmiştir. Soruların toplam soru sayısına ve müfredata uygun sorulara oranlarıise tablolarla belirtilmiştir. Her konuda kullanılan soru kalıpları verilerek de yıllara vekonulara göre değişen soru cümleleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Esas itibariyle sorularda en büyük pay paragraf bilgisi, anlam bilgisi ve cümle yorumuile ilgili sorulara aittir; ancak 1957 ve 1992 öğretim programlarında bu konulara yerverilmemiştir. Dil bilgisi konuları arasında yer alan kelime anlamı ve cümle bilgisi ilesorular sınavlarda önemli bir orana sahipken ses bilgisi, şekil bilgisi ve kelime grupları ileilgili soruların toplam soru sayısındaki oranı çok azdır.Araştırmadan çıkan bulgulara göre, öğretim programları ile ÖSS ve ÖYS sorularıarasındaki uyum istenen seviyede değildir. Yine araştırmada, ÖSS ve ÖYS sorularınınyıllara ve konulara göre planlı ve istikrarlı bir biçimde dağılmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research, the Turkish guestions to be asked on ÖSS (Student SelectionExamination) and ÖYS (Universitu Entrance Examination) had been done by means ofagreement of the Turkish Language (grammar) curriculum.These examples, the Turkish guestions from 1981 to 2001 for the University EntranceExamination were chosen as agrement for the curriculum. With this aim the parts (sections)relation to grammar in 1957 and 1992 Education programmes were examined. It is try toestablish relationshig with the guestions and curriculum for grammar subjects. In addition, itis dwelt upon the historical period of the Turkish Language and literature teaching from theTurkish Repuclic to nowadays.On the research, grammar guestions to have been asked for twenty one years had beenclassified and answered in details. The diffusion of these guestions according to the years andthemes were pointed out with the figures. The rates of the total guestions to be asked and theagrement to the curriculum were made clear with the tables. Giving the guestion forms usedabout each subject, the guestion sectences had been tried to bring out.Essentially, on the guestions, they are mostly paragraph knowledge, meaningknowladge, clause comment; however these weren?t asked in 1957 and 1992 educationcurriculums. Word meanings and clause knowladge on the structure subjects have animportance rate, but phoneme, form knowledge and word groups have little rate on totalguestions. Education programmes and ÖSS and ÖYS guestions have less harmony. Again atthe research it is seen that ÖSS and ÖYS guestions acording to the years and subjects weren?tdispersed as planned and stable.