Uyum sorunları olan öğrencilerin anne-baba, öğretmen ve kendileri tarafından bu sorunun ele alınış biçiminin değerlendirilmesi
The evaluation of the ways the adaptation problems of students are handled by their parents, teachers and by themselves
  1. Tez No: 189820
  2. Yazar: HALE USLU GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLNUR BAYEZİD IŞIKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyum, Uyum Sorunu, Uyumsuz Ö renciler, Aile Fonksiyonları
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalı mada uyum sorunu olan ö rencilerin anne-baba, ö retmen vekendileri tarafından bu sorunu ele alı biçimleri açısından birbirleri arasında anlamlıbir ili ki olup olmadı ı ara tırılmı tır.Ara tırmanın örneklemini, 2004- 2005 e itim ö retim döneminde, zmir iliKar ıyaka Rehberlik ve Ara tırma Merkezi'ne (KRAM) sınıf ö retmenleri ve rehberö retmenleri tarafından çe itli uyum sorunları nedeni ile yönlendirilmi olan 100lkö retim Okulu 5. sınıf ö rencisi, onların anne-babaları ve sınıf ö retmenlerindenolu an toplam 300 ki i olu turmu tur.Ö rencilerdeki uyum problemlerini ö rencinin, anne-babanın ve ö retmeninalgısına göre de erlendirmek amacıyla Davranı De erlendirme Ölçe inin (DDÖ)ö renciler için, anne-babalar için ve ö retmenler için olan üç formu kullanılmı tır.Veriler SPSS 12 windows paket programı kullanılarak analiz edilmi tir.Analizlerde t testi, F testi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon tekni ikullanılmı tır.Ara tırmadan elde edilen bulgular öyle özetlenebilir:Ö rencilerin sosyal içe dönüklük, anksiyete/depresyon, sosyal sorunlar,saldırgan davranı lar, içe yönelim ve toplam problem sorunlarından birinde sorunuoldu unu ifade eden ö rencinin, anne-babası ve ö retmeni ba ka alanlarda veya hiçsorunu olmadı ı tarzında bilgiler vermektedirler. Buna göre ö rencilerin belirtilmiolan sorunları ya amaları ile ilgili olarak ö retmen, ö renci ve anne-baba arasındaortak bir görü bulunmadı ı belirlenmi tir.- Ö rencilerin somatik sorunlar, dikkat sorunları, suça yönelik davranı lar vedı a yönelim sorunlarını ele alı ları açısından ö renci ve anne-babaların ortak birgörü e sahip oldukları, ö retmenlerin bu de erlendirmeye katılmadıkları ya da bukonuda bilgi sahibi olmadıkları belirlenmi tir.-Ö rencilerin dü ünce sorunlarını ele alı ları açısından ö retmen ve anne-babaların ortak bir görü e sahip oldukları, ö rencilerin bu de erlendirmeyekatılmadıkları ya da bu konuda bilgi sahibi olmadıkları belirlenmi tir.
Özet (Çeviri)
In this study it has been investigated that whether there is a significantrelationship among the ways students with adaptation problems, their parents andteachers handle these problems.The sample of this study comprises 100 fifth class elementary schoolstudents who have been guided by their class teachers and guidance counsellors tothe Kar ıyaka Guidance and Research Centre of zmir Kar ıyaka Directorate ofNational Education due to their adaptation problems and it also comprises theirparents and class teachers namely ; 300 people in total.The three forms of Behaviour Checklist have been applied to students,parents and teachers separetely in order to evaluate perspectives of students, parentsand teachers regarding the adaptation problems in students.The data have been analysed by SPSS Version 12 for Windows. In theanalysis T Test, F Test and Pearson Product Moment Correlation have been applied.The findings from the study can be summarized as :The parents and teachers of the student who has defined a problem in socialwithdrawn, anxiety and depression, social problems, aggressive behaviours,internalizing and total problems in students have stated that s/he does not have aproblem in other areas or does not have a problem at all. Therefore it has been statedthat teachers, students and parents do not share a common view regarding student?sexperiencing the above mentioned problems.It has been stated that students and parents share a common view regardingthe ways how students handle somatic complaints, attention problems, delinquentproblems and externalizing problems. Teachers have not participated in thisevaluation and do not have knowledge about this subject.It has been stated that teachers and parents share a common view regardingthe ways how they handle thought problems in students. The students have notparticipated in this evaluation or do not have knowledge about this subject.Key worlds: Adaptation, Adaptation Promlem, Maladjusted Children, FamilyFunctions.