Türkçe derslerinde mizah kullanımının öğrenci tutum ve başarısına etkisi (İzmir ilköğretim 8. sınıf örnekleminde)
The effects of the use of humor on student attitude and achievement in Turkish courses (in the sample of İzmir 8th grade students)
- Tez No: 189833
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YARDIMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Eğitimi, Mizah, Mizah Duygusu, Tutum, Akademik Başarı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırmanın amacı, mizah kullanımının öğrencilerin akademik başarı,Türkçe dersine yönelik tutum ve mizaha yönelik tutumları üzerindeki etkililiğinibelirlemektir.Araştırma, 2004-2005 öğretim yılında İzmir Buca Şerif Tikveşli İlköğretimOkulu 8. sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Kontrol gruplu ön test-son testmodeli kullanılan araştırmada, denel işlemler olarak, deney grubunda mizahlaöğretim teknikleri; kontrol grubunda ise geleneksel öğretim teknikleri uygulanmıştır.Araştırmanın verileri, ?Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği?, ?Çoktan SeçmeliTürkçe Başarı Testi? ve ?Mizaha Yönelik Tutum Ölçeği? hem ön test hem de sontest olarak uygulanarak toplanmıştır.Araştırma verilerinin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi,korelasyon, varyans çözümlemesi kullanılmıştır.Araştırma verileri incelendiğinde şu sonuçlara ulaşılmıştır:1. Türkçe derslerinde mizah kullanımı, öğrencilerin akademik başarılarıüzerinde olumlu etki yapmıştır. Deney grubuyla kontrol grubu karşılaştırıldığındadeney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.2. Türkçe Dersine Yönelik Tutum puan ortalamalarında, deney grubu ilekontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.3. Mizah kullanımı, deney grubundaki öğrencilerin mizaha yöneliktutumlarını etkilemiştir. Deney grubuyla kontrol grubu öğrencilerinin mizaha yöneliktutumlarında, deney grubu lehine anlamlı bir fark görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to discern the effects of the use of humor onstudents? academic achievement and attitudes towards Turkish courses and humor.The research was conducted on 8th grade students of İzmir Buca ŞerifTikveşli Primary School in 2004-2005 academic year. Pretest-posttest experimentaldesign with control group was used for the research. Humor was used in theinstruction of the experiment group whereas the control group received traditionalinstruction techniques. The data of the research were gathered with AttitudesTowards Turkish Courses Scale, Multiple Choice Turkish Achievement Test andAttitudes Towards Humor Scale.The statistical techniques mean, standard deviation, t test, correlation,analysis of variance were used to analyze the data.Results of the study indicate the following:1. The use of humor had a positive effect on the achievement of thestudents in Turkish courses. Compared to the control group, a significant differencefavoring the experiment group was found.2. There was no statistically significant difference between the attitudes ofexperiment group and the control group towards Turkish courses.The use of humor influenced the students in experiment group in theirattitudes towards humor. A significant difference between the groups? attitudestowards humor was found and this difference was in favor of the experiment group.Key Terminology: Turkish Instruction, Humor, Sense of Humor, Attitude,Academic Achievement.