İlköğretim fen ve teknoloji dersinde bilimsel süreç becerilerini etkileyen değişkenlerin belirlenmesi
Identification of variables effecting science process skills in primary science and technology course
- Tez No: 189837
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi, Bilimsel Süreç Becerileri, Fene Yönelik Tutum, Science Teaching, Science Process Skills, Attitudes towards Science
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Fen öğretiminin en temel amacı, öğrencilerin araştırma, sorgulama, eleştireldüşünme, problem çözme becerilerini geliştirmelerini, yaşam boyu öğrenen bireylerolmalarını ve yaşadıkları yakın ve uzak çevre hakkında merak duygusunu sürdürmelerinisağlamaktır. Bu yüzden öğrencilerin bilimsel bilgi üretmelerini ve bilimin doğasınıyaşayarak öğrenmelerini sağlayan bilimsel süreç becerilerini kazanmaları son dereceönemlidir. Yapılan araştırmalarda öğrencilerin bilimsel süreç becerileri kazanımlarındabirçok değişkenin etkili olduğu öne sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı, İlköğretim 7. sınıföğrencilerinin fen ve teknoloji dersinde bilimsel süreç becerileri ile öğrencilerin akademikbaşarısı, fene yönelik tutum ve ailelerin ilgileri arasındaki ilişkiyi ayrıca bu becerilerüzerinde öğretmenlerin sınıfta bilimsel süreç becerilerini kullanma düzeyleri ile öğrencilerindemografik özelliklerinin etkisini araştırmaktır. Araştırmanın evrenini İzmir Buca ilçesindeöğrenim gören 7.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise İzmir ili Bucailçesinden amaçlı örneklem yoluyla seçilen 176 ilköğretim 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak , ?Öğrencilere Yönelik Bilimsel Süreç BecerileriTesti?, ?Fen Bilgisi Tutum Ölçeği?, ?Aile Tutumunu Algılama Ölçeği?, ?ÖğretmenlereYönelik Sınıf İçi Gözlem Formu?, ?Öğretmenlere Yönelik Bilimsel Süreç Becerileri Testi?ve öğrenci bilgi formu kullanılmıştır. Sonuçlar, öğrencilerin bilimsel süreç becerilerinindüşük düzeyde olduğunu ( X =9.82 / 25), öğrencilerin bilimsel süreç becerileri ile akademikbaşarıları, fene karşı tutumları ve ailelerin gösterdikleri ilgi arasında pozitif bir ilişkinin (r =0.57; r = 0.35; r = 0.30) olduğunu, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri kazanımlarınınöğretmenlerin sınıfta bilimsel süreç becerileri kullanma düzeylerine ayrıca anne- babanıneğitim düzeylerine ve bilgisayara sahip olma değişkenlerine göre istatistiksel olarakfarklılaştığını göstermiştir (sırasıyla p = 0.019, p = 0.022, p = 0.023, p = 0.03).
Özet (Çeviri)
The main purpose of science education is to improve students? study, investigation,critical thinking and problem solving skills, to help students for being life long learningindividuals and to sustain their curiosity about their far and near environment where they livein. Therefore, students? acquisition of science process skills, which provide students?producing scientific knowledge and learning the nature of science by living, is highlyimportant. There are many researches conducted putting forward that, many variables areaffective in the students? acquisition of science process skills. The purpose of this study is toexplore the relations between science process skills, academic achievement, attitudestowards science and parent?s relevance of seventh grade students besides, the effects of theinstructional methods, and teachers? usage level of science process skills, and thedemographic characteristics on those skills in science and technology course. The universeof the study is composed of seventh grade students in district of Buca in İzmir. The sampleof the study is 176 seventh grade students who were chosen by target sampling from districtof Buca in İzmir. ?Science Process Skills Test towards Students?, ?Attitude Scale towardsScience?, ?The Scale for Perception of Parents? Attitudes?, ?Classroom Observation Formtowards Teachers?, ?Science Process Skills Test towards Teachers? and student informationform were used as data collection tools. The results of the study show that, students? scienceprocess skills are at low level ( X =9.82 / 25). Another result is that, there is a positiverelation between science process skills, academic achievement, attitudes towards science andparent?s relevance (r = 0.57; r = 0.35; r = 0.30 respectively). Moreover, it was found that,there is a statistical difference between students? acquisitions of science process skills andteachers? usage level of science process skills besides, the education level of parents andvariable of having a computer ( p = 0.019, p = 0.022, p = 0.023, p = 0.03 respectively).