İlköğretim 8. sınıflarda fen bilgisi dersinde Web tabanlı öğretim desteğinin öğrenci başarısına etkisi
The effect of Web based teaching support to the 8th grade elementary school students' during science lesson
- Tez No: 189839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜNAY BALIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Öğrenme, Web Destekli Öğretim, ÖğretimTeknolojisi, Uzaktan Eğitim, Constructivist Learning, Web Based Teaching, TeachingTechnology, Distance Education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bilgi teknolojisi her geçen gün çok hızlı ilerlemekte ve gelişmektedir.Günümüzde artık, eğitim-öğretim süreci içerisinde bilgi teknolojisindenyararlanılmaktadır. Bilgi teknolojisinin son zamanlardaki yaygın kullanımıinternettir. Bu nedenle; bu çalışmada nternet temelli eğitimin öğrenci başarısıüzerindeki etkisi belirlenmiştir.Bu çalışmada, Web Tabanlı öğretme ortamının 8. sınıf öğrencilerinin fenbilgisi başarısına etkisi incelenmiş ve sonuçları araştırılmıştır. nternet desteklieğitimin öğrenci başarısına etkisini ortaya koymak amacıyla; ? nternet desteklieğitimin öğrenci başarısına etkisi var mıdır?? ve ? nternet destekli eğitim ilegeleneksel eğitimin öğrenci başarısı üzerindeki etkilerinde anlamlı bir fark varmıdır?? sorularına cevap aranmıştır.Bu araştırmada deneysel desenlerden ?Öntest-Sontest Kontrol Gruplu YarıDeneysel Desen? kullanılmıştır. Deneysel bir araştırma olması sebebiyle evren veörneklem seçimine gidilmemiştir. Örneklem seçimi yerine çalışma grubu alınmışve bu grupların eşitliği üzerinde durulmuştur. Araştırmada çalışma grubunu zmirili Konak ilçesi Turgut Reis lköğretim okulunda 8. sınıfların 2 şubesinde okuyan70 öğrenci oluşturmaktadır.Çalışmada elde edilen bulgular nternet temelli eğitimin ve gelenekseleğitimin öğrencilerin Fen Bilgisi başarılarını arttırdığını göstermektedir.Ancakortalama puanları arasındaki fark, nternet (web) destekli Fen öğretiminingeleneksel Fen öğretimine göre öğrenci başarısı üzerinde daha etkili olduğunugöstermektedir. Ayrıca çalışmada, yapılandırmacı öğrenme ışığında nternet(web) desteğinin kazanımlarından söz edilmiş, öğrenci başarısı üzerinde olumlusonuçlar elde edildiği görülmüştür.Fen Bilgisi öğretimi sürecinde alıştırma çalışmaları web destekli olarakyapıldığında geleneksel öğretim anlayışıyla yapılanlara göre öğrenci başarısınıdaha çok arttırdığı gözlenmiştir. Bu nedenle, Fen Bilgisi konularıyla ilgiliaraştırma çalışmaları web destekli olarak yapılırsa öğrencilerin başarısı artabilir.Bu çalışmaların yapılabilmesi için teknolojik desteğe ihtiyaç vardır. Okullarımızınteknolojik ihtiyaçları, bilgisayar laboratuvarı ve donanımı gereksinimlerikarşılayacak şekilde uygun hale getirilmeye çalışılmalıdır. Ayrıca geleceğinöğretmenlerinin teknolojiye ve web destekli öğretime ayak uydurabilmeleri içineğitim fakültelerinde her bölüme web tasarımı konusunda seçmeli derskonulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Information technology advances and developes so fast day after day.Nowadays, it?s been using more during the education process. Today, informationtechnology means Internet. Because of this, in this study Internet Based Learningis determined as the effect on students? success..In this paper, the effects of Web Based Science Teaching to the success of8th grade students is studied and it?s results have been discussed. To determinethe effects of Internet Based Education to the students? success; ?Does InternetBased Learning effects students? success?? and ?Do Internet Based Learning?sand Traditional Education?s effects on the students? success have meaningfuldifference?? questions? answers have been researched.In this study, ?Pretest and Posttest Control Grouped half experimentalpattern? has been used. Environment and Sample haven?t been chosen because ofthis study is experimental. Instead of choosing sample, work group has beenchosen and analyzed it?s equality. In this study, work group contains 70 studentswho are studying 8th grade in two sections of Konak Turgut Reis ElemantarySchool in zmir.The diagnosises that were found show us, Internet Based Education andTraditional Education improves students? science success. But the difference ofthe average points, shows us Internet Based Science Teaching effects students?success, more than Traditional Science Education. Also in this study, it?s beentold about the benefits of Internet Support with the help of Constructive Learningand good effects on students? success has been seen.During Science Teaching process, when exercises done by web supportit?s observed that Web Based Teaching improves students? success much morethan Traditional Education. Because of this, we can say web based exercisesimproves students? success. So we need technologic support. In our schools,techonologic needs and computer labs must be highly received. And in educationfaculties, there should be optional web design lesson in each class to make theoutcoming teachers be in touch with the technology and web based teaching.