Farklı öğrenme süreçlerinin temel kimya öğretilmesinde ve kavram yanılgılarının giderilmesinde kıyaslamalı olarak uygulanması
A comparative application of different learning process' for teaching and removing of misconceptions in general chemistry
  1. Tez No: 189852
  2. Yazar: BURAK FEYZİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN AKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Öğrenme, Bilgisayar Destekli Öğrenme, BilgisayarDestekli şbirlikli Öğrenme, Kimyasal Bağlar, Kavram Yanılgısı, Constructivist Learning, Computer Assisted Learning, Computer SupportedCollaborative Learning, Chemical Bonding, Misconception
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bilgisayar destekli işbirlikli öğrenmenin (BD Ö) ve bilgisayar destekli öğrenmenin(BDÖ) öğrencilerin başarılarında ve öğrenmelerinde pozitif etkisi olduğu literatürdekiçalışmalarda görülmektedir. BD Ö ile öğrenciler ünite konularını grup arkadaşları iletartışarak, yarışarak, tavsiyelerde bulunarak, birbirlerini motive ederek ve liderlik yaparakdaha iyi anladıkları düşünülmektedir. Buna karşın bilgisayar destekli öğrenme ile öğrencilerdeneyimlerini paylaşacak, bilgilerini tartışacak fırsatlar bulamayacaklardır. Çünkü yalnızçalışmaktadırlar.Bu çalışmanın amacı,(a) Üniversite temel kimya programında yer alan Kimyasal Bağlar ünitesindeki kavramlarile ilgili yapılandırmacı öğrenmenin 7E modeline uygun aktif eğitim materyali olarakçalışma yapraklarının ve bilgisayar yazılım materyalinin geliştirilmesi,(b) Hazırlanan materyallerin gerek bilgisayar destekli işbirlikli öğrenme(BD Ö) gereksebilgisayar destekli öğrenme(BDÖ) ortamında kullanılarak öğrenci tutum ve başarısınave kavram yanılgılarının giderilmesi üzerine etkilerini karşılaştırarak araştırmaktır.Çalışmanın diğer bir amacı ise, öğrencilerin kimyaya karşı tutumları ile kimyadersindeki başarıları ve hazır bulunuşlukları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığınıbelirlemektir. Ayrıca araştırma süresince uygulanan öğretim stratejilerinin öğrencilerin mezunoldukları okuldan getirdikleri alışkanlıklarla ve şu ana kadarki kişisel tecrübeleriyleoluşturdukları öğrenme stratejilerine etkileri araştırılarak öğrenme ve öğretme stratejilerinekarşı tutumlarını da incelemektir.Çalışmanın sonucunda hem BD Ö hem de BDÖ ile çalışan öğrencilerin kimyadersindeki başarıları, kimyaya ve öğrenme ve öğretme yöntemlerine karşı tutumları vekavramsal değişimleri olumlu yönde etkilenmiş olup iki öğretim yöntemi karşılaştırıldığındabilgisayar destekli işbirlikli öğrenme lehine artışın daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Computer supported collaborative learning (BD Ö) and computer based learning(BDÖ) make positive effects on students? learning and success. With BD Ö, students candiscuss these strategies with a group of fellow students who can advise, motivate, criticize,compete, and direct towards better understanding of the subject matter. However, withcomputer based learning, students can not find opportunity to share your experiment anddiscuss your knowledge because of studying computer alone.In this study, the effects of the ?computer supported collaborative learning (BD Ö)and computer based learning? on the students? attitude toward to chemistry and teaching andlearning methods, conceptional changes and students? success related to chemistry subjectsabout chemical bonding in the university first year general chemistry program, in Turkey, byusing the computer software program (Active Chemistry Education Package) designed for thecomputer based learning and computer supported collaborative learning environments andusing the worksheets specifically designed for computer supported collaborative learningenvironments.Another aim of this study is determined whether meaningful relation betweenstudents? attitudes toward to chemistry with students? success related to chemistry and prior-knowledge happen.As a result of this study it was found out that both of the BD Ö and computer basedlearning (BDÖ) has created positive effects on students? knowledge gain, success,conceptional changes and attitudes chemistry and learning and teaching methods. But whencompared to both learning method, significant differences were found out between BD Ö andBDÖ methods according to data in favor of BD Ö.