Türk A tipi menkul kıymet yatırım fonlarında sona erme analizi ve tahmini
Analysis and prediction of disappearance of Turkish type A mutual funds
  1. Tez No: 189892
  2. Yazar: DERYA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım fonları, hayatta kalana bağlı yanlılık, sona erme, lojit model, Mutual funds, survivorship bias, disappearance, logit model
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amaçları; Türk A tipi menkul kıymet yatırım fonları performansının hayattakalana bağlı yanlılığını ve fon performansın fonların sona erme olasılığına etkisiniincelemektir. Araştırmacı tarafından özel olarak oluşturulan örneklem, Ocak 2000-Aralık2004 dönemini kapsar ve hem hayatta olan hem de sona ermiş fonlardan oluşur. Hayattakalana bağlı yanlılık, hayatta olan fonlarla, sona ermiş ve hayatta olan fonların bileşimindenoluşan tüm fonların getirileri karşılaştırarak incelenmiştir. Fon performansının menkul kıymetyatırım fonlarının sona erme olasılığına etkisi, ikili lojit model kullanılarak incelenmiştir.Araştırmanın ana bulguları şunlardır: Türk A tipi menkul kıymet yatırım fonlarının hayattakalana bağlı yanlılığı yüksektir. Lojit modeldeki fon sona ermelerinin incelenmesi, fonun caridönem performansı, yeni fon akışı ve büyüklüğünün sona erme ile önemli derecede ilişkiliolduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca toplam şoklar da sona erme olasılığı ile ilişkiligörünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aims of this study are to examine the survivorship bias of Turkish type A mutual funds and toexamine the effect of performance on mutual funds? disapperance. A sample uniqly developedby the researcher covers the period January 2000 till December 2004 and includes bothdefunct and live mutual funds. Survivorship bias is examined by comparing returns betweenlive funds and all funds that are the combination of live and defunct funds. The effect ofperformance on mutual funds? disappearance is examined by using a binomial logit model.Major findings of this study are as follows. The survivorship bias of Turkish type A mutualfunds are high. The examination of fund disappearance in the logit model indicates that funds?disapperance depends significantly upon funds? contemporary performance, new fund flowand asset size. In addition, total shocks seem to be related with funds? disappearance.