İhracatın geliştirilmesinde Türk Eximbank'ın rolü ve Avrupa Birliği katılım sürecinde Türk Eximbank'ın yeniden yapılandırılması ile banka personelinin eğitimi
The role of Turk Eximbank in the process of improvement of Turkish exports and the reorganization of Turk Eximbank and the trainee of its staff in the process of accession to the European Union
- Tez No: 187681
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk Eximbank, AB'ne uyumsüreci, AB'de resmi destekli ihracat kredileri alanındaki yasal mevzuat, ihracatfinansmanı, ihracat kredi sigortası.iii, TurkEximbank, EU harmonization process, EU legislation of officially supported exportcredits, finance of export, export credit insurance.iv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dış Ticaret Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETİHRACATIN GELİŞTİRİLMESİNDE TÜRK EXİMBANK'IN ROLÜ VEAVRUPA BİRLİĞİ KATILIM SÜRECİNDE TÜRK EXİMBANK'IN YENİDENYAPILANDIRILMASI İLE BANKA PERSONELİNİN EĞİTİMİÜrkmez, MuratYüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dış Ticaret Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ali YAYLIAğustos-2006İhracat; ülkeye döviz girişinin sağlanması yolu ile ödemeler dengesininiyileştirilmesi, ihracata yönelik sanayileşme ve bu sürecin getirdiği gelir, istihdamartışı gibi olumlu etkileri nedeni ile ülke ekonomileri için önem arz etmektedir. Bunedenle kamu otoriteleri, ihracatı geliştirme ve destekleme amacı ile çeşitlipolitikalar izlemekte ve kurumlar oluşturmaktadır.Türkiye'de söz konusu amaç doğrultusunda 1987 yılında Türk Eximbankkurulmuştur ve o tarihten bu yana misyonu doğrultusunda, sağladığı nakdi ve gayrinakdi desteklerle ülke ihracatının finansmanında görev almaktadır. Son yılların ençarpıcı gelişmesi olan küreselleşme olgusu, ihracatın önemini de her geçen günartırmaktadır.Dünya ekonomisi ile entegrasyonun araçlarından biri olan ihracatta, TürkEximbank'ın rolünün incelenerek, bu doğrultuda yeni açılımlar sunmak önem arzetmektedir. Ayrıca AB'ne katılım sürecinden geçen Türkiye'nin dış ticaretindebüyük bir paya sahip olan AB ülkelerine gerçekleştirilen ihracatın finansmanındaTürk Eximbank'ın yerinin belirlenmesi; Türkiye'nin, gelişmesi beklenen karşılıklıticaret ilişkisinden ihracat avantajı ile çıkabilmesi konusunda yararlı olacaktır.Ayrıca tüm yasa, politika, kurum ve kuruluşları ile AB'ne uyum sürecinegiren Türkiye'de, Türk Eximbank'ın karşılaşabileceği değişimler konusunda açılımsağlamak da önemli olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ROLE OF TURK EXIMBANK IN THE PROCESS OFIMPROVEMENT OF TURKISH EXPORTS AND THE REORGANIZATION OFTURK EXIMBANK AND THE TRAINEE OF ITS STAFF IN THE PROCESS OFACCESSION TO THE EUROPEAN UNION.Ürkmez, MuratMaster, Institute of Educational Sciences Foreign Trade DepartmentAdvisor: Assistant Professor Ali YAYLIAugust-2006Exports become very important for countries? economies because of itspositive effects such as improving current account balance by foreign currency gains,increasing income and employment by export-led industrialization. Therefore, inorder to improve and support export, public authorities follow various policies andconstitute institutions.For the above mentioned aim, Turk Eximbank was established in 1987. Sincethen, Turk Eximbank services for the finance of export by its credit, insurance andguarantee programs.Globalisation increases the importance of export and it becomes important tocreate a new view concerning Turk Eximbank?s role in the finance of export, asexport is one of the main tools for the integration to global economy. As EuropeanUnion (EU) countries have a real big share in Turkey?s foreign trade, defining therole of Turk Eximbank in financing exports to the EU countries will be useful to gainexport advantage. Also, it is important to define the obligations and responsibilitiesof Turk Eximbank in the process of accession to the EU.