Uluslararası mali kuruluşlarının Azerbaycan ekonomisine etkisi ve dışa açılmasına katkısı
The effects of international monetary institutions in the developments of Azerbaijan economy and foreign investment
  1. Tez No: 189927
  2. Yazar: ANAR EMINOV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNAL ÖNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Uluslararası Mali Kuruluşlar, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası Grubu, Dışa Açılma, Azerbaijan, International Monetary Institutions, International Monetary Fund, World Bank Group, Foreign Investment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
1990'lı yılların başından itibaren dünyada hızlı bir küreselleşmeyaşanmaya başlanmıştır. Literatürde küreselleşme sürecinin temelinde yatangerçekler arasında iletişim ve bilişim teknolojisi alanında ortaya çıkangelişmeler vurgulanırken, kanımızca önemli bir gerçek göz ardı edilmektedir. Oda Sovyetler Birliği'nin dağılması ve dönüşüm ekonomileri diye bilinen yenibağımsız devletlerin oluşumu ile iki kutuplu bir dünyadan tek kutuplu birdünyaya geçilmesidir.Bugün dünyada az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçduydukları kriz dönemi ve reform süreci zamanı Dünya Bankası veUluslararası Para Fonu çok önemli bir rol oynamaktadır. Uluslararası malikuruluşlarının oluşturulmasının kalkınma acısından hedefi, savaştan sonraAvrupa ülkelerinin ekonomisinin yeniden yapılandırılmasını sağlayarak,ekonomi krizlerin oluşmasını önlemek, aynı zamanda ülkelerin hızlı ekonomikkalkınmasını sağlamak ve dünya ticaretinin gerçekleşmesine veserbestleşmesine katkı yapmaktır.Bağımsızlık sonrası Azerbaycan'ın uluslararası mali kuruluşlarla işbirliğisonucunda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanmıştır. Bu çerçevedeuluslararası mali kuruluşlar dünya para sisteminin düzenlenmesi ve az gelişmişülkelere yönelik politikaların belirlenmesi çerçevesinde Azerbaycan ile son onyılda önemli işbirliği ve kredi programları gerçekleştirmiş ve bunun sonucundaülke ekonomisine önemli pozitif katkılar ortaya çıkmıştır.Bu çalışmada Azerbaycan'ın uluslararası mali kuruluşları ile ilişkileriincelenmiş, IMF, Dünya Bankası, Uluslararası Kalkınma Örgütü, EBRD, AsyaKalkınma Bankası, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ve İslam KalkınmaBankası gibi mali kuruluşlarla ilişkileri ele alınıp detaylı bir şekildeincelenmiştir. Ayrıca, Azerbaycan ekonomisinin dışa açılması için önerilerverilmiştir .
Özet (Çeviri)
A rapid globalization process has commenced by the early 1990s. Eventhough the developments in communication and informatics technologies havebeen underlined as the causes of globalization process by the respectiveliterature, we still think that an important fact is being disregarded. That istransition from a bipolar world to a unipolar world with the collapse of SovietUnion and formation of new independent states called as transformationeconomies.At the present, crisis and reform processes management, required by theunderdeveloped and developing countries, heavily depends on the World Bankand International Money Fund. The development based targets of establishingthe international financial organizations have been to restructure the economiesof the European countries post WWII and accordingly to prevent the outbreakof crises as well as to maintain fast economic development for such countriesand to make contributions to the realizations and liberalization of global trade.Important contributions have been obtained to the Azerbaijan economyafter the independence thanks to the cooperation with international financialinstitutions. Under this frame, the international financial institutions haverealized significant cooperation and credit programs with Azerbaijan at therecent decade in relation with their scope of arrangement of world monetarysystem and determining the policies towards the underdeveloped countries.This, in turn, has brought important positive effects on Azerbaijan?s nationaleconomy.This study examines the relations of Azerbaijan with internationalfinancial institutions through detailed analyses on relations with IMF, WorldBank, UNDP (United Nations Development Program), EBRD, AsiaDevelopment Bank, Black Sea Trade and Development Bank and IslamicDevelopment Bank. Plus, recommendations for integrating the Azerbaijaneconomy to the foreign markets have been stated through this study.