İlköğretim öğretmenlerinin sınıf yönetimi konusunda okullardaki rehberlik servisinden beklentileri(Zonguldak örneği)
Expectations of elementary school?s teachers for class leading from guidance services (The Sample of Zonguldak
  1. Tez No: 189926
  2. Yazar: VEYSEL SÖKER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GALİP YÜKSEL, Y.DOÇ.DR. MEHMET ŞEREN, Y.DOÇ.DR. SABRİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Rehberlik, Rehberlik Servisleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Arastırmada, Zonguldak il merkezindeki rehber ögretmeni olan ilkögretim okulundaki sınıf ve brans ögretmenlerinin sınıf yönetimi konusunda okullarındaki rehberlik servisinden beklentileri degerlendirilmistir. Arastırmanın evreni Zonguldak il merkezindeki rehberlik servisi( rehber ögretmeni ) olan ilkögretim okullarıdır. Arastırmada evrenin tümüne ulasmak zamansal ve çalısma kosulları bakımından güç olacagından 18 ilkögretim okulu örneklem olarak alınmıstır. Örneklemimizde 2004?2005 egitim ?ögretim yılında bu okullarda görev yapan 380 ögretmen bulunmaktadır. Bu arastırma kapsamında, ögretmenler için iki bölümden olusan anket formu kullanılmıstır. Arastırma verilerinin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t testi, tek yönlü varyans analizi ve Schfee testi istatiksel teknikleri kullanılmıstır. Arastırma sonucunda 1) lkögretim ögretmenleri sınıf yönetimi konusunda okullarındaki rehberlik servislerini yeterli görmekte ve ögrencilerini bu servisle çalısmaya tesvik etmektedirler. 2) lkögretim ögretmenleri sınıf yönetimi konusunda okullarındaki rehberlik servislerinden yeterince faydalanmaktadırlar. 3) lkögretim ögretmenleri sınıf yönetimi konusunda okullarındaki rehberlik servislerinin faydalı olduguna inanmaktadırlar. 4) lkögretim ögretmenleri sınıf yönetimi konusunda rehberlik servisleriyle sıklıkla isbirligine gitmektedirler. Arastırmanın sonunda ,elde edilen verilere iliskin arastırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study expectations of elementary schools?s teachers for class management from guidance services in their schools, was explained. The study?s environment is the schools which have guidance service(guidance teacher), are in Zonguldak City. Researching of all of the environment is difficult because of limited of time and the conditions of hard working. Fort this reason the study consists of 18 elementary schools. 380 teachers, who worked in these elementary schools in 2004-2005 education year, were included in our sample. In the study a poll which has 2 parts, was prepared for teachers. For evaluation of the data; statistical techniques of frequency, per cent , arithmetic average, t test, one way variance analysis, and Schfee test was used by the researcher. At the end of this study we can say these: 1) Elementary schools?s teachers think that guidance services in their schools are enough for class management and encourage their pupils to study with their guidance services. 2) Elementary schools?s teachers benefit from guidance services in their schools for class management sufficiently. 3) Elementary schools?s teachers believe that guidance services are useful for class management. 4) Elementary schools?s teachers cooperate freequently for class management with guidance services. At the end of the study there are proposals of the researcher about the data of study.