Palyatif bakım maliyet analizi
Cost analysis of palliative care
  1. Tez No: 649134
  2. Yazar: AYŞENUR MODANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN BEKTEMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet, Maliyet Analizi, Palyatif Bakım, Sağlık Hizmeleri, Cost, Cost Analysis, Palliative Care, Health Services
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Çalışma da, palyatif bakım biriminde gerçekleşen maliyetlerin tespiti amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel-retrospektif ve tanımlayıcı araştırma yöntemi kullanılan bu çalışmanın evrenini, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile birlikte kullanımda olan, İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Ünitesi oluşturmaktadır. Çalışma da örneklem olarak ise, 2018 yılına ait gerekli tüm tıbbi, idari ve mali kayıtlar esas alınmıştır. Verilerin elde edilmesinde; hastanenin döner sermaye, maaş mutemetliği, stok yönetim, gider tahakkuk, sterilizasyon, ayniyat, atık yönetim, istatistik birimleri ile İdari ve Mali İşler Müdürlüğü verileri, otomasyon sistemleri olarak ise; Malzeme Kaynak Yönetim Sistemi (MKYS), Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS), Tek Düzen Muhasebe Sistem (TDMS) kayıtları alınmış ve ayrıntılı olarak incelenmiştir. Genel üretim giderlerinin (GÜG) hesaplanmasında; maliyet kapsamına göre tam maliyet yöntemi, maliyetlerin saptanma zamanına göre fiili maliyet yöntemi, saptanma şekline göre işlem maliyet yöntemi, dağıtıma esas alınan baza göre ise geleneksel maliyet yöntemi kullanılmıştır. Giderler Microsoft Excel 2016 programında çözümlendikten sonra oluşturulan tablolar ve analizlerle ayrıntılı değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada toplam gider grupları içerisinde en yüksek gider kalemini personel giderlerinin oluşturduğu (%41), bunu sırasıyla, GÜG (%34) ve ilk madde ve malzeme giderlerinin (İMMG) (% 25) takip ettiği belirlendi. Gruplar içerisinde yapılan değerlendirmede, personel giderleri grubunda en yüksek giderin doktor ve hemşire grubuna yapılan ek ödemelerin (% 63,41), İMMG grubunda ilaç ve farmakolojik ürün giderlerinin (% 62,85), GÜG içerisinde ise kanuni yükümlülüklerin (% 26,19) olduğu görüldü. Yine tüm gider çeşitleri içinde ise en yüksek gideri % 25,91 ile doktor ve hemşire grubuna yapılan ek ödemelerin oluşturduğu tespit edildi. Sonuç: Sağlık Uygulama Tebliği'ndepalyatif bakım tedavisi için belirlenen fiyatın, 2018 yılı için, üniversite ile birlikte kullanımda olan Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde maliyetleri karşıladığı ve yatan hasta gün başına 94,59 TL kâr oluşturduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine hospital costs in palliative care units. Equipment and Method: This study used cross-sectional retrospective and descriptive study methods and the data sets were obtained from the palliative care unit of Istanbul Haydarpasa Numune Education and Research Hospital, affiliated with the University of Health Sciences. The sampling was based on all the medicinal, administrative, and financial records of 2018. The data sets of hospital revenue assets, fiduciary services, stock management, accrued expenses, sterilization, materials, waste management, statistical unit and Department of Administrative and Financial Affairs were used and analyzed by using Materials Resource Management System (MRMS), Hospital Information Management System (HIMS), and Unified Accounting System (UAS). When calculating general production expenses (GPE), various cost methods were employed: full scope cost method, full historical cost method, recorded trading cost method and traditional distribution cost method. All data were plotted using Microsoft Excell 2016; tables were created, and a data analysis was performed. Findings: Among all hospital costs, personnel expenses had the highest expense at 41%, followed by GPE at 34% and RM&SC at 25%. In personnel expenses, the supplementary payments made to doctors and nurses had the highest share at 63,41%; in RM&SC, medicine and pharmacological products had a share of 62,85%, and in GPE, legal liabilities had a share of 26,19%. Among all hospital expenses, the highest expense was incurred by the supplementary payments made to doctors ad nurses at 25,91%. Results: The unit cost of palliative care established by National Health Care Applications Guidelines for 2018 was enough to cover the costs of palliative care at Education and Research Hospitals run by the Ministry of Health and the palliative care units yielded a profit of 94, 59 TL a day for each inpatient.