İlköğretim 4. sınıf Türkçe öğretiminde çoklu zeka kuramına dayalı işbirlikli öğrenme yönteminin erişi, tutumlar, öğrenme stratejileri ve çoklu zeka alanları üzerindeki etkileri
The Effects of cooperative learning method based on multiple intelligence theory on success, attitudes, learning strategies and multiple intelligence domains in teaching Turkish to 4th grade of primary
  1. Tez No: 189968
  2. Yazar: FATMA SUSAR KIRMIZI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYFER KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Çoklu Zekâ, Tutum, şbirlikli Öğrenme, Öğrenme Stratejileri, lköğretim
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkçe dersinde Çoklu Zekâ Kuramına Dayalı şbirlikliÖğrenme Yönteminin erişi, tutumlar, öğrenme stratejileri ve Çoklu Zekâ Alanları üzerindekietkilerini ortaya koymaktır.Araştırmada, ön test, son test kontrol gruplu deney deseni kullanılmıştır. 178öğrenciyle yapılan çalışma, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında, Türkçe dersinde 4. sınıflarda,3 deney grubu, 1 kontrol grubuyla gerçekleştirilmiştir. Deney gruplarından birisinde, ÇokluZekâ Kuramına Dayalı şbirlikli Öğrenme Yöntemi, diğerinde şbirlikli Öğrenme Yöntemi,bir diğerinde ise Çoklu Zekâ Kuramına Dayalı Öğrenme uygulanırken, kontrol grubunda da2005-2006 Türkçe Dersi Öğretim Programı uygulanmıştır. zmir'de yapılan araştırmaBuca'da bir lköğretim Okulunda, on dört hafta boyunca devam etmiştir. Araştırmanın verileri?Okuduğunu Anlama Başarı Testleri, Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği, Okuduğunu AnlamaStratejileri Ölçeği ve Çocuklar çin Çoklu Zekâ Ölçeği? ile toplanmıştır. Verilerinçözümlenmesinde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, varyans çözümlemesi(ANOVA), kovaryans çözümlemesi (ANCOVA), Bonferonni ve Scheffé Testi kullanılmıştır.Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır; 1.Okuduğunu anlama başarısına yönelikolarak hem şbirlikli Öğrenme Yöntemi hem Çoklu Zekâ Kuramına Dayalı şbirlikliÖğrenme Yöntemi, 2005-2006 Türkçe Dersi Öğretim Programıyla yapılan öğrenmeye göredaha etkilidir. 2. Okumaya Yönelik Tutumun gelişmesinde, Çoklu Zekâ Kuramına DayalıÖğrenme Yöntemi, Çoklu Zekâ Kuramına Dayalı şbirlikli Öğrenme, şbirlikli Öğrenme ve2005-2006 Türkçe Dersi Öğretim Programıyla yapılan öğrenmeye göre daha etkilidir. 3.Okuduğunu anlama stratejilerinin kullanımının geliştirilmesinde hem Çoklu Zekâ KuramınaDayalı şbirlikli Öğrenme hem de şbirlikli Öğrenme, 2005-2006 Türkçe Dersi ÖğretimProgramıyla yapılan öğrenmeye daha etkilidir. 4. Araştırma sonucunda Sözel-Dilsel Zekâ,Görsel-Uzaysal Zekâ, Bedensel-Kinestetik Zekâ, çsel-Özedönük Zekâ Alanlarının hareketegeçirilmesi lehine anlamlı bir farklılaşmanın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to reveal the effects of cooperative learning methodbased on multiple intelligence theory on success, attitudes, learning strategies and multipleintelligence domains in Turkish classes.In the research, pre test and post test design with control group was employed. Theresearch involving 178 pupils was performed with 3 experiment groups and 1 control groupin the 4th grade Turkish classes within the 2005-2006 educational year. In one of theexperiment groups, the cooperative learning method based on Multiple Intelligence Theorywas applied, in the second experiment group cooperative learning method in the thirdexperiment group, learning based on multiple intelligence theory and in the control group,2005-2006 Turkish Curriculum were applied. The research was conducted in Izmir lasted for14 weeks at primary school in Buca. The data of the research were collected with ?ReadingComprehension Success Tests, The Scale of Attitude Concerning Reading, The Scale ofReading Comprehension Strategies and The Scale of Multiple Intelligence for Children.? Inorder to analyze the data, arithmetic mean, standard deviation, t-test, variance analysis(ANOVA), covariance analysis (ANCOVA), Bonferonni and Scheffé test were used.The research revealed the following findings : 1. In terms of reading comprehensionsuccess, both cooperative learning method and cooperative learning method based onMultiple Intelligence Theory were more effective than the 2005-2006 Turkish Curriculum. 2.As for the development of attitude towards reading, the learning method based on MultipleIntelligence Theory was more effective than cooperative learning method based on multipleintelligence theory, cooperative learning and the 2005-2006 Turkish Curriculum. 3. Indeveloping the use of reading comprehension strategies, both cooperative learning based onMultiple Intelligence Theory and cooperative learning were more effective than 2005-2006Turkish Curriculum. 4. Results of the research were the observation that there weremeaningful differences in favour of the activation of Verbal-Linguistic Intelligence, Visual-Spatial Intelligence, Bodily- Kinaesthetic Intelligence, and Intrapersonal Intelligencedomains.Key Word: Teaching Turkish, Multiple Intelligence, Attitude, Cooperative Learning,Learning Strategies, Primary School.