Türkiye'nin terörle mücadele konsepti bağlamında PKK terörünün incelenmesi
The observation of PKK in the relationship with the concept of Turkey's struggle with teror
  1. Tez No: 190028
  2. Yazar: FATİH AKTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, PKK, Terörizm, Türkiye'de Terörizm, Terörle Mücadale, Teror, PKK, Terorism, Terorism in Turkey, Struggle with teror
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
TÜRK YE'N N TERÖRLE MÜCADELE KONSEPTBAĞLAMINDA PKK TERÖRÜNÜN NCELENMESFatih AKTAŞÖZETTerörizm, belli siyasal amaçlar gerçekleştirmek maksadıyla şiddetkullanılmasını meşru gören bir anlayışın aracıdır. Kullanılan bu şiddet, korkutma,yıldırma ve tedhiş hareketleri ile terörizm, bir amacı, bir düşünce sistemini, birsiyaset anlayışını veya bir yaşam tarzını insanlara zorla, hayatları pahasına kabulettirmeye çalışmaktadır. Terörizmdeki şiddet bilinçli, sistematik ve belirli amaçlarayönelik olarak kullanılan şiddettir. Bu şiddet ve tedhiş hareketleri ile kamuoyuna birtakım mesajlar verilmeye çalışılmaktadır. Önemli olan gerçekleştirilen eylem değil,eylemin ne kadar ses getireceği kamuoyunda ne kadar ses getireceğidir.Türkiye Cumhuriyeti, jeopolitik ve jeostratejik önemi, kıtalar arası geçişnoktasında olması, kriz bölgelerine olan yakınlığı, yeraltı ve yer üstü zenginlikleri iledünyanın en önemli coğrafyalarından birisine sahiptir. Geçmişte bu coğrafyada,birçok uygarlık yaşamıştır. Ama hiçbir uygarlık ve onu yaratan ulus, bu coğrafyadaebedi olarak baki kalamamış, bekasını koruyamamıştır. Büyük uygarlıklar yaratmışbirçok ulus, yeterli dinamikler yakalayamadığı için Anadolu coğrafyasındaki tarihmezarlığında yerini almıştır. Bu coğrafyanın tamamına oldukça uzun bir süredirsahip olabilen tek bir millet vardır. O da yüz yıllardır bu coğrafyada yaşayan TürkMilletidir. Gerek dış tehdit unsurlarının ve gerekse iç tehdit unsurlarının önüneçıkardığı tüm engelleri yıkmış ve bu güne kadar ayakta durmayı başarmıştır. Bunuda öncelikle iç istikrarını koruyarak ve dışarıya karşı da gerekli beka tedbirlerinialarak sağlamıştır.Yaklaşık yirmi yıllık bir süredir Türkiye'nin başına bir terör belası çıkmışya da çıkartılmış, Ülke kaos ortamına sürüklenmeye çalışılmıştır. TürkiyeCumhuriyeti Devleti, üzerinde yaşadığı bu önemli coğrafyanın bedeli olan bu terörbelasını da büyük ölçüde yenmiştir. Ancak mücadele halen sürmektedir ve uzunyıllar da siyasi, sosyal, kültürel ve askeri anlamda da süreceğe benzemektedir. Çünküdaha öne de belirtildiği gibi bu önemli coğrafyada yaşamanın bir bedeli vardır ve bubedel her zaman, çeşitli şekillerde ödettirilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
THE OBSERVAT ON OF PKK IN THE RELAT ONSH P WITH THE CONCEPT OFTURKEY?S STRUGGLE WITH TERORFatih AKTAŞABSTRACTThe abstract first identifies the aim of terrorism. And it turns, next to a pricewhich has to be paid by Turkish Republic cause of living in an important geopolitical,geostrategical region, transition point among continents. And continues with Turkey?sterrorism fight.Terrorism is a tool of understanding that legalizes to use of violence forrealizing some political aims. Terrorism and this violence have been used to give peoplefear with intimidate movements, striving to make people accept an objective, an idea, apolitical opinion or a lifestyle by force. Violence in terrorism is a consciously systematicviolence that is directed by determined objectives. This violence with intimidatemovements is striving to give some messages to public opinion. The important thing isnot the terrorist attacks; but is the reaction of the public opinion here.Turkish Republic has the world?s most important geography withgeopolitical and geostrategical importance, being the transition point among continents,distance to crisis regions, having natural and underground wealth. In past, in this regionlots of civilizations lived. But none of them or their nations could rule and surviveforever. Nations who created big civilizations took part in history cemetery of Anatoliangeography. There is only one nation who is able to rule the whole region. And this is TheTurkish Nation who has been living in this region for hundred of years. This nationcould cope with both foreign and inside threats and all difficulties and survive until now.And succeeded this with protecting interior stability and taking precautions againstforeign threats.For nearly 20 years, Turkey has been facing or has to face with terrorism, thecountry wanted to be taken to utter chaos. Turkish Republic Government has defeatedthis terrorism threat for the price of living in an important geography to a great extent.But this fight is still going on and seems that it is going to continue on a political, social,cultural and military wing for a long time. As it was stated before-There is a price forliving in this region- and this price somehow makes Turkey pay from different ways.